Annons

Löfven lovar fler vårdanställda till 2022

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar 14 000 fler anställda netto i vården till 2022.

"Det är ett tufft mål", säger han.

Bild:Johan Nilsson/TT

Vid en pressträff i Uppsala uppger statsminister Stefan Löfven att Socialdemokraterna föreslår det mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige. Den första delen, som kommer att handla om vården, ska Löfven presentera de närmaste dagarna då han också besöker Gällivare och Kalmar.

"Nästa mandatperiod kommer sjukvården att ha högsta prioritet för en S-ledd regering", säger Löfven.

Ett S-löfte är att vårdpersonalen ska öka med 14 000 personer till 2022. Det kostar, enligt Löfven, omkring 10 miljarder.

"Nu pratar jag om en ökning utöver de tiotusentals som måste ersättas för att klara pensionsavgångarna", säger statsministern.

Vilka yrkeskategorier det handlar om beror på hur situationen ser ut i de olika landstingen.

Löfven beskriver målet som "tufft" och säger att det bland annat krävs bättre arbetsvillkor för att locka fler till vården och större utbildningsmöjligheter.

Socialdemokraterna föreslår också en förlängning av den nuvarande satsningen på 300 miljoner kronor årligen för 2017 och 2018 för att sjuksköterskor ska kunna specialistutbildas. Den ska enligt förslaget också höjas till 400 miljoner kronor per år.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?