Annons

Löfven: Långt kvar till enighet om coronafond

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt). EU-länderna står fortfarande långt ifrån varandra om återhämtningspaketet och långtidsbudgeten.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Efter midsommaraftonens videotoppmöte kunde statsminister Stefan Löfven inte säga om de kan komma överens under juli månad.

”Det är mycket kvar att diskutera. Vi vill alla försöka få det klart under sommaren. Men jag kan inte ge en prognos om det är möjligt”, sade Stefan Löfven vid en presskonferens efter toppmötet.

Under mötet uppmanade ECB-chefen Christine Lagarde EU-ledarna att snabbt enas om ett omfattande återhämtningspaket. Ju snabbare desto bättre för ekonomin, sade hon.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har också satt som mål att EU-ländernas ska komma överens före augustisemestern.

Stefan Löfven upprepade invändningarna mot kommissionens förslag från de fyra sparsamma länderna (Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike).

Stödet från återhämtningsfonden bör baseras på lån och inte bidrag.

”Med kommissionens upplägg med bidrag skulle i praktiken innebära att EU:s budget utvidgas med nästan 50 procent. Det är inte rimligt”, sade han.

Dessutom använder kommissionens förslag fel kriterier för att fördela stödet från återhämtningsfonden, sade han.

”Fördelningen bör baseras på mer aktuella data. Befolkningens storlek eller historiska data för arbetslösheten säger ingenting om effekten av coronapandemin”, sade han.

”Vi vill ha mer data här och nu.”

Förutom befolkning och arbetslöshet 2015-2019 använder kommissionen BNP som kriterier. Resultatet är att 40 procent av stödet skulle gå till Italien och Spanien.

När det gäller långtidsbudgeten 2021-2027 anser de fyra sparsamma fortfarande att totalvolymen på 1.100 miljarder euro är för hög och att de fyra ska behålla sina rabatter på EU-avgiften.

”Vi står relativt långt ifrån varandra. Sammantaget krävs stora förbättringar innan såväl långtidsbudgeten som återhämtningsfonden är bra nog”, sade statsministern.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte instämde på sin presskonferens i Stefan Löfvens syn.

Holländaren sade att han inte har någon aning om det går att nå en uppgörelse under juli månad, även om ingen vill dra ut på förhandlingarna längre än nödvändigt.

”Men innehållet är helt avgörande”, sade han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?