ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven kräver bättring från Arbetsförmedlingen

Efter LO:s anklagelser om att Arbetsförmedlingen dumpar löner i subventionerade anställningar kräver statsminister Stefan Löfven bättring.

På onsdagen skrev Di att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har planer på att byta ut Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, enligt källor med insyn. Artikeln utlöste ingen större förvåning på huvudkontoret, däremot en våg av spekulationer om ersättare och tidpunkt.

Inte heller på onsdagen ville den ansvariga ministern låta sig intervjuas, trots LO-krav på tuffare direktiv och anklagelser om att AF medverkar till lönedumpning i subventionerade anställningar.

I onsdagens partiledardebatt var samtidigt låga löner och integration ett hett ämne.

”Lönesänkningar är inte modellen. Det är inte där valet står”, sa statsminister Stefan Löfven.

Han markerade efter debatten hårt efter LO:s utspel om att AF dumpar löner på den svenska arbetsmarknaden.

”I förordningen till Arbetsförmedlingen står det att den här typen av jobb ska betalas med kollektivavtalsenliga villkor. Då utgår jag ifrån att Arbetsförmedlingen följer den. Vi ska inte använda skattepengar till att dumpa löner i Sverige”, säger han.

Enligt LO förekommer att arbetsgivare fuskar med den lön de anger, att de inte betalar försäkringar och Arbetsförmedlingen inte har samråd med lokala facket. Statsministern öppnar för att det kan behövas mer kontroller.

”Behövs det mer ska vi göra mer”, säger han.

Stefan Löfven vill samtidigt se mer resultat från en av Sveriges största myndigheter.

”Arbetsförmedlingen kan göra betydligt mer vad gäller utbildning och för att matcha människor som är arbetslösa mot de jobb som faktiskt finns”, säger han.

”Arbetslösheten går ned men det behöver göras mer för att näringslivet ska få den arbetskraft som de vill ha. Vi har 100.000 jobb som inte blir tillsatta”, säger han vidare.

Enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf är Arbetsförmedlingens problem är större än vem som sitter i toppen.

”Det handlar inte om en enskild person utan om att Arbetsförmedlingen som myndighet är dysfunktionell”, säger Annie Lööf.

Arbetsförmedlingen har lagt mer än 300 miljoner på seminarier och konferenser, sedan Mikael Sjöberg tillträdde, enligt tidigare uppgifter i Di. Nu pågår ytterligare en serie seminarier som involverar alla anställda till en kostnad av 15 miljoner kronor.

”Det kan säkert finnas behov av att samla människor men då ska det ske på ett sådant sätt att det tillför verksamheten, att det är med kostnadskontroll och att det inte är med vidlyftighet. Kan de inte klara det är det problem”, säger Stefan Löfven.

Di har sökt Arbetsförmedlingen för en kommentar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer