Annons

Löfven kräver bättring från Arbetsförmedlingen

Efter LO:s anklagelser om att Arbetsförmedlingen dumpar löner i subventionerade anställningar kräver statsminister Stefan Löfven bättring.

Bild:Martina Huber

På onsdagen skrev Di att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har planer på att byta ut Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, enligt källor med insyn. Artikeln utlöste ingen större förvåning på huvudkontoret, däremot en våg av spekulationer om ersättare och tidpunkt.

Inte heller på onsdagen ville den ansvariga ministern låta sig intervjuas, trots LO-krav på tuffare direktiv och anklagelser om att AF medverkar till lönedumpning i subventionerade anställningar.

I onsdagens partiledardebatt var samtidigt låga löner och integration ett hett ämne.

”Lönesänkningar är inte modellen. Det är inte där valet står”, sa statsminister Stefan Löfven.

Han markerade efter debatten hårt efter LO:s utspel om att AF dumpar löner på den svenska arbetsmarknaden.

”I förordningen till Arbetsförmedlingen står det att den här typen av jobb ska betalas med kollektivavtalsenliga villkor. Då utgår jag ifrån att Arbetsförmedlingen följer den. Vi ska inte använda skattepengar till att dumpa löner i Sverige”, säger han.

Enligt LO förekommer att arbetsgivare fuskar med den lön de anger, att de inte betalar försäkringar och Arbetsförmedlingen inte har samråd med lokala facket. Statsministern öppnar för att det kan behövas mer kontroller.

”Behövs det mer ska vi göra mer”, säger han.

Stefan Löfven vill samtidigt se mer resultat från en av Sveriges största myndigheter.

”Arbetsförmedlingen kan göra betydligt mer vad gäller utbildning och för att matcha människor som är arbetslösa mot de jobb som faktiskt finns”, säger han.

”Arbetslösheten går ned men det behöver göras mer för att näringslivet ska få den arbetskraft som de vill ha. Vi har 100.000 jobb som inte blir tillsatta”, säger han vidare.

Enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf är Arbetsförmedlingens problem är större än vem som sitter i toppen.

”Det handlar inte om en enskild person utan om att Arbetsförmedlingen som myndighet är dysfunktionell”, säger Annie Lööf.

Arbetsförmedlingen har lagt mer än 300 miljoner på seminarier och konferenser, sedan Mikael Sjöberg tillträdde, enligt tidigare uppgifter i Di. Nu pågår ytterligare en serie seminarier som involverar alla anställda till en kostnad av 15 miljoner kronor.

”Det kan säkert finnas behov av att samla människor men då ska det ske på ett sådant sätt att det tillför verksamheten, att det är med kostnadskontroll och att det inte är med vidlyftighet. Kan de inte klara det är det problem”, säger Stefan Löfven.

Di har sökt Arbetsförmedlingen för en kommentar.

Innehåll från MAQS AdvokatbyråAnnons

Se juridiken kring AI som en möjlighet

AI öppnar enorma möjligheter – men det råder en osäkerhet kring vad som gäller juridiskt och hur befintliga lagar ska tillämpas. 

Samtidigt kommer snart ny lagstiftning på EU-nivå.

– Genom att tidigt beakta juridiken kring AI kan man undvika misstag och i stället till fullo dra nytta av denna teknologi i verksamheten, säger Mikael Satama Granberg på MAQS Advokatbyrå.

AI skapar enorma möjligheter för innovation och utveckling, och har beskrivits som ett teknikskifte på samma nivå som när elektriciteten infördes.

Som ofta när ny och banbrytande teknologi kommer, finns frågor kring de juridiska aspekterna. Det kan handla om upphovsrätt, som vem som äger ett verk som en AI-tjänst har skapat, vem som bär ansvar för ett beslut som fattats med hjälp av AI, eller regler kring lagring och delning av personuppgifter som ska användas av en AI-lösning. 

Juridiken kring AI skapar möjligheter

MAQS Advokatbyrå har lång erfarenhet av rättsliga frågor kopplade till IT och digitalisering. Mikael Satama Granberg leder arbetet, som faller under byråns bransch- och specialistområde Digital Business. Han följer utvecklingen inom AI-området noga. 

– Vissa tror att juridiken inte hänger med, att den utgör ett hinder för utveckling inom AI-området, men så är det inte. Det handlar om kunskap och juridiken är ett viktigt verktyg för framgång, säger han.

Gör rätt från start och få ett försprång

Det pågår internationella rättsprocesser som sätter fingret på utmaningarna med affärsverksamhet som baseras på AI. En stor bildbyrå har i USA nyligen stämt ett företag som skapat ett verktyg för AI-genererade bilder. Bildbyrån anklagar företaget för att olovligen ha använt upphovsrättsligt skyddade bilder för att träna upp sitt AI-verktyg.

– Den här typen av fallgropar kan man undvika om man tidigt har klart för sig vilka regler som gäller, säger Mikael Satama Granberg.

Samtidigt förändras regelverken. Bland annat kommer en ny förordning på EU-nivå, den så kallade AI Act, som beräknas träda i kraft 2024 eller kanske redan i år. Det kommer påverka företag som använder, erbjuder eller utvecklar AI-baserade tjänster.

– Att hantera AI rätt inom sin verksamhet är en konkurrensfördel. Därför är det viktigt att fundera på hur AI kan integreras i verksamheten redan nu. För många bolag kan den nya AI-förordningen få lika stor påverkan och kräva samma arbete som när GDPR trädde i kraft 2018, säger Mikael Satama Granberg och avslutar:

– Gör grundarbetet tidigt och säkerställ att samspelet mellan tech, juridik och affär fungerar så minskar risken att man tvingas riva det man skapat för att sedan bygga upp det igen på rätt sätt. Och då kan konkurrenterna ha sprungit om.

Om MAQS Advokatbyrå
MAQS Advokatbyrå är en av Sveriges ledande fullservicebyråer inom affärsjuridik. Vår avdelning Digital Business erbjuder juridisk experthjälp kopplat till AI och digitalisering. Vi har närmare 180 medarbetare på kontoren i Göteborg, Malmö, Stockholm och Sundsvall. 

Läs mer på maqs.com 

Mer från MAQS Advokatbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MAQS Advokatbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera