1515

Löfven kräver bättring från Arbetsförmedlingen

Efter LO:s anklagelser om att Arbetsförmedlingen dumpar löner i subventionerade anställningar kräver statsminister Stefan Löfven bättring.

Bild:Martina Huber

På onsdagen skrev Di att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har planer på att byta ut Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, enligt källor med insyn. Artikeln utlöste ingen större förvåning på huvudkontoret, däremot en våg av spekulationer om ersättare och tidpunkt.

Inte heller på onsdagen ville den ansvariga ministern låta sig intervjuas, trots LO-krav på tuffare direktiv och anklagelser om att AF medverkar till lönedumpning i subventionerade anställningar.

I onsdagens partiledardebatt var samtidigt låga löner och integration ett hett ämne.

”Lönesänkningar är inte modellen. Det är inte där valet står”, sa statsminister Stefan Löfven.

Han markerade efter debatten hårt efter LO:s utspel om att AF dumpar löner på den svenska arbetsmarknaden.

”I förordningen till Arbetsförmedlingen står det att den här typen av jobb ska betalas med kollektivavtalsenliga villkor. Då utgår jag ifrån att Arbetsförmedlingen följer den. Vi ska inte använda skattepengar till att dumpa löner i Sverige”, säger han.

Enligt LO förekommer att arbetsgivare fuskar med den lön de anger, att de inte betalar försäkringar och Arbetsförmedlingen inte har samråd med lokala facket. Statsministern öppnar för att det kan behövas mer kontroller.

”Behövs det mer ska vi göra mer”, säger han.

Stefan Löfven vill samtidigt se mer resultat från en av Sveriges största myndigheter.

”Arbetsförmedlingen kan göra betydligt mer vad gäller utbildning och för att matcha människor som är arbetslösa mot de jobb som faktiskt finns”, säger han.

”Arbetslösheten går ned men det behöver göras mer för att näringslivet ska få den arbetskraft som de vill ha. Vi har 100.000 jobb som inte blir tillsatta”, säger han vidare.

Enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf är Arbetsförmedlingens problem är större än vem som sitter i toppen.

”Det handlar inte om en enskild person utan om att Arbetsförmedlingen som myndighet är dysfunktionell”, säger Annie Lööf.

Arbetsförmedlingen har lagt mer än 300 miljoner på seminarier och konferenser, sedan Mikael Sjöberg tillträdde, enligt tidigare uppgifter i Di. Nu pågår ytterligare en serie seminarier som involverar alla anställda till en kostnad av 15 miljoner kronor.

”Det kan säkert finnas behov av att samla människor men då ska det ske på ett sådant sätt att det tillför verksamheten, att det är med kostnadskontroll och att det inte är med vidlyftighet. Kan de inte klara det är det problem”, säger Stefan Löfven.

Di har sökt Arbetsförmedlingen för en kommentar.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?