1515
Annons

Löfven: "Jag tänker inte avgå i natt"

Stefan Löfven sitter med 28,4 procent kvar som statsminister trots alliansens avgångskrav och hoppas nu på att kunna bryta blockpolitiken. 

Stefan Löfven meddelade att han inte avgår från posten som statsminister.
Stefan Löfven meddelade att han inte avgår från posten som statsminister.Foto:Amanda Lindgren

Socialdemokraterna gjorde ett ryck och landade på 28,4 procent när i det närmaste alla distrikt var räknade. 

”I våras var vi uträknade, men vi kom i spurten”, säger partisekreterare Lena Rådström-Baastad från valvakan. 

Från Stefan Löfven kommer samtidigt beskedet alla partiarbetare väntat på. 

”Jag kommer att verka med lugn som statsminister och med respekt för väljarna och det svenska valsystemet”, säger han. 

På frågan efter talet om alliansledarnas samfällda krav på hans avgång pekade han på att det finns tid att invänta och bearbeta ett slutligt resultat i två veckor. 

”Jag tänker inte avgå i natt”, sa han inför pressen.

”Vi ska ha is i magen, om två veckor öppnar Sveriges riksdag och till dess har vi tid att fundera och diskutera.”

Löfven har inte gett upp kampen om att få till ett samarbete över blockgränsen. 

”Oavsett valutgång borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning”, sa Stefan Löfven och rev ner stora applåder. 

Valresultatet på 28,4 procent är historiskt dåligt men ändå avsevärt bättre än de senaste opinionsmätningarna har visat. Och kommer efter en ”pissig” mandatperiod som en valarbetare uttryckte det. Partifolket kände sig helt klart som segare på söndagskvällen.

”Vi hade velat se ett bättre resultat, ingen tvekan om det”, säger Stefan Löfven som är märkbart nöjd över att representera Sveriges med bred marginal största parti. 

Samtidigt blir de rödgröna partierna – där Miljöpartiet med sina 4,3 procent alltjämt har en plats – större än Allianspartierna tillsammans med tre futtiga tiondelar, motsvarande två mandat, enligt de preliminära siffrorna. 

Den första vallokalsundersökningen från SVT visade på ett valresultat på dryga 26 procent. I takt med att siffrorna steg ökade stämningen bland partianhängare och valarbetare. 

”Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen”, skrålade rödklädda partiarbetare. 

SSU:s ordförande Philip Botström tycker att optimismen är begriplig. 

”Vi gick in i den här valrörelsen med betydligt lägre siffror och många har dömt ut oss på förhand”, säger han. 

Valresultatet gör samtidigt Sverigedemokraterna till vågmästare. 

SD-ledaren Jimme Åkesson bjöd från scenen på sin valvaka in Ulf Kristersson till samtal. Men Socialdemokraternas ledande företrädare har under valrörelsens sista veckor gjort sitt yttersta för att öka det politiska priset för ett sådant närmande genom en intensifierad kampanj mot Sverigedemokraterna som ett parti med nazistiska rötter. 

Utrikesminister Margot Wallström menar att det är centralt att SD hålls utanför inflytande. 

”Jag kommer att vilja göra allt för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten och det hoppas jag att Centerpartiet och Liberalerna också lever upp till”, säger Margot Wallström. 

Vad är du mest nervös för? 
”Det är naturligtvis att vi ska få ett regeringsunderlag som bygger på Sverigedemokraterna. Det skulle vara att lämna 100 år av demokratisk historia bakom oss”, säger gruppledare Anders Ygeman. 

De borgerliga partierna utropade sig själva till vinnare på söndagsnatten. Men Moderatledaren Ulf Kristerssons intentioner att kämpa in i kaklet för regeringsmakten kommer inte att tas emot väl av väljarna, enligt näringsminister Mikael Damberg. 

”Jag tror inte att det finns acceptans för det hos det svenska folket, så det blir snarare en diskussion som han får ta med svenska folket”, säger han.  

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förklarar SD:s framgångar med att det varit mycket kaos runt politiken följt av ett snabbt växande antal flyktingar. 

”Det var många som blev rädda”, säger han. 

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera