1515

Löfven: Inreseförbudet till Sverige förlängs till 15 juni

Sveriges gräns fortsätter att vara stängd fram till den 15 juni, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. Förbudet gäller även fortsatt alla utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU samt ytterligare några länder.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

Beskedet kom från statsministern efter riksdagens frågestund på torsdagen. Han motiverade inte beslutet, men passade däremot på att hylla den politiska enigheten.

Svensk demokrati visar sig från sin bästa sida, säger statsministern.

Samtidigt skickade han med ytterligare en varning inför framtiden.

Vi har haft alldeles för lite diskussioner om det kan hända något mer. Det finns ingen garanti för att det kommer att vara lugnt i tio år efter corona. Vi måste vara ha beredskap för fler kriser, säger Stefan Löfven.

Under frågestunden pressades Löfven av Ulf Kristersson, som ville ha besked om vem som har ansvaret för att Sverige ska nå 150 000 tester i veckan.

Kristersson pekar på att man bara nått 29 000.

Det är någonting som inte fungerar i Sverige som fungerar i andra länder, säger M-ledaren till TT.

Kristersson kritiserar regeringen för att ”ha nöjt sig med att be om strategi” från myndigheterna och sedan trott att ”det löser sig självt”.

Enligt Kristersson har det varit helt uppenbart att masstestning är en svår logistisk apparat, som handlar om laboratorier, personal och provtagningskedjor.

Det här är inget man löser med en skrivbordsprodukt. I många länder sätter man upp hela tältsystem för att kunna få en snabb provtagningsprocedur på plats, säger M-ledaren.

Han tolkar regeringen som att den skyller på regionerna för att de inte sköter testningen rätt.

TT: Du tycker att regeringen borde styra upp testningen bättre?

Absolut. De borde ta kommandot för detta och skapa en organisation av privata intressenter, laboratorier och klinker, allt som behövs. Jag förstår att detta är svårt, men andra länder har klarat av det.

Löfven sade, när han svarade på Kristerssons frågor i kammaren, att han inte är helt nöjd med testläget.

Vi ska komma upp i fler tester, de 100 000 ligger fast. Jag delar frustrationen över att det har gått för långsamt.Men jag tror inte på att bygga en helt ny strategi, en helt ny struktur i det här läget. Det skulle inte skynda på det hela, hävdade Löfven.

Kristersson menar att konsekvenserna blir förödande för Sverige om inte testerna blir fler.

Människor är antingen på jobbet, trots att de inte borde vara det, eller stannar hemma fast de behövs på jobbet. Det är det omedelbara, säger M-ledaren.På längre sikt blir det massa människor som skulle kunna verka fullt ut i ekonomin, men inte vågar det för de vet inte om de har antikroppar. Och när vi ska börjar minska restriktionerna, så vet vi inte konsekvenserna.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?