Annons

Löfven: Inreseförbudet till Sverige förlängs till 15 juni

Sveriges gräns fortsätter att vara stängd fram till den 15 juni, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. Förbudet gäller även fortsatt alla utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU samt ytterligare några länder.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

Beskedet kom från statsministern efter riksdagens frågestund på torsdagen. Han motiverade inte beslutet, men passade däremot på att hylla den politiska enigheten.

Svensk demokrati visar sig från sin bästa sida, säger statsministern.

Samtidigt skickade han med ytterligare en varning inför framtiden.

Vi har haft alldeles för lite diskussioner om det kan hända något mer. Det finns ingen garanti för att det kommer att vara lugnt i tio år efter corona. Vi måste vara ha beredskap för fler kriser, säger Stefan Löfven.

Under frågestunden pressades Löfven av Ulf Kristersson, som ville ha besked om vem som har ansvaret för att Sverige ska nå 150 000 tester i veckan.

Kristersson pekar på att man bara nått 29 000.

Det är någonting som inte fungerar i Sverige som fungerar i andra länder, säger M-ledaren till TT.

Kristersson kritiserar regeringen för att ”ha nöjt sig med att be om strategi” från myndigheterna och sedan trott att ”det löser sig självt”.

Enligt Kristersson har det varit helt uppenbart att masstestning är en svår logistisk apparat, som handlar om laboratorier, personal och provtagningskedjor.

Det här är inget man löser med en skrivbordsprodukt. I många länder sätter man upp hela tältsystem för att kunna få en snabb provtagningsprocedur på plats, säger M-ledaren.

Han tolkar regeringen som att den skyller på regionerna för att de inte sköter testningen rätt.

TT: Du tycker att regeringen borde styra upp testningen bättre?

Absolut. De borde ta kommandot för detta och skapa en organisation av privata intressenter, laboratorier och klinker, allt som behövs. Jag förstår att detta är svårt, men andra länder har klarat av det.

Löfven sade, när han svarade på Kristerssons frågor i kammaren, att han inte är helt nöjd med testläget.

Vi ska komma upp i fler tester, de 100 000 ligger fast. Jag delar frustrationen över att det har gått för långsamt.Men jag tror inte på att bygga en helt ny strategi, en helt ny struktur i det här läget. Det skulle inte skynda på det hela, hävdade Löfven.

Kristersson menar att konsekvenserna blir förödande för Sverige om inte testerna blir fler.

Människor är antingen på jobbet, trots att de inte borde vara det, eller stannar hemma fast de behövs på jobbet. Det är det omedelbara, säger M-ledaren.På längre sikt blir det massa människor som skulle kunna verka fullt ut i ekonomin, men inte vågar det för de vet inte om de har antikroppar. Och när vi ska börjar minska restriktionerna, så vet vi inte konsekvenserna.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?