1515
Annons

Löfven: Inreseförbudet till Sverige förlängs till 15 juni

Sveriges gräns fortsätter att vara stängd fram till den 15 juni, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. Förbudet gäller även fortsatt alla utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU samt ytterligare några länder.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

Beskedet kom från statsministern efter riksdagens frågestund på torsdagen. Han motiverade inte beslutet, men passade däremot på att hylla den politiska enigheten.

Svensk demokrati visar sig från sin bästa sida, säger statsministern.

Samtidigt skickade han med ytterligare en varning inför framtiden.

Vi har haft alldeles för lite diskussioner om det kan hända något mer. Det finns ingen garanti för att det kommer att vara lugnt i tio år efter corona. Vi måste vara ha beredskap för fler kriser, säger Stefan Löfven.

Under frågestunden pressades Löfven av Ulf Kristersson, som ville ha besked om vem som har ansvaret för att Sverige ska nå 150 000 tester i veckan.

Kristersson pekar på att man bara nått 29 000.

Det är någonting som inte fungerar i Sverige som fungerar i andra länder, säger M-ledaren till TT.

Kristersson kritiserar regeringen för att ”ha nöjt sig med att be om strategi” från myndigheterna och sedan trott att ”det löser sig självt”.

Enligt Kristersson har det varit helt uppenbart att masstestning är en svår logistisk apparat, som handlar om laboratorier, personal och provtagningskedjor.

Det här är inget man löser med en skrivbordsprodukt. I många länder sätter man upp hela tältsystem för att kunna få en snabb provtagningsprocedur på plats, säger M-ledaren.

Han tolkar regeringen som att den skyller på regionerna för att de inte sköter testningen rätt.

TT: Du tycker att regeringen borde styra upp testningen bättre?

Absolut. De borde ta kommandot för detta och skapa en organisation av privata intressenter, laboratorier och klinker, allt som behövs. Jag förstår att detta är svårt, men andra länder har klarat av det.

Löfven sade, när han svarade på Kristerssons frågor i kammaren, att han inte är helt nöjd med testläget.

Vi ska komma upp i fler tester, de 100 000 ligger fast. Jag delar frustrationen över att det har gått för långsamt.Men jag tror inte på att bygga en helt ny strategi, en helt ny struktur i det här läget. Det skulle inte skynda på det hela, hävdade Löfven.

Kristersson menar att konsekvenserna blir förödande för Sverige om inte testerna blir fler.

Människor är antingen på jobbet, trots att de inte borde vara det, eller stannar hemma fast de behövs på jobbet. Det är det omedelbara, säger M-ledaren.På längre sikt blir det massa människor som skulle kunna verka fullt ut i ekonomin, men inte vågar det för de vet inte om de har antikroppar. Och när vi ska börjar minska restriktionerna, så vet vi inte konsekvenserna.

Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Fortsatt ökning av covidpatienter i Stockholm

Antalet covidpatienter fortsätter att öka i Region Stockholm, meddelar regionen. Totalt vårdas 268 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 51 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är ungefär hälften som vårdas för covid-19 och hälften som vårdas med covid-19, det vill säga vårdas av en annan orsak men samtidigt har covid-19.

”Även vårdens medarbetare testar positivt för covid-19 vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren. Norrtälje sjukhus är nu i stabsläge men övriga sjukhus är i normalläge”, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett uttalande på regionens hemsida.

I Västra Götalands-regionen syntes också en ökning gällande antalet covidpatienter i den senaste lägesrapporten. Under vecka 28 konstaterades 664 bekräftade fall av covid-19, vilket var drygt 20 procent fler än veckan före. Det finns stora regionala skillnader i länet och störst ökning sker i Skaraborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera