Annons

Löfven hoppas på brexit-framsteg

Även om relationerna till öst formellt står på dagordningen när EU:s ledare håller toppmöte i Bryssel är det förhandlingarna om brexit som dominerar i korridorerna.

 

"De här förhandlingarna går vidare. Vad jag vill vara tydlig med är att vi måste gå framåt tillsammans – det är både upp till Storbritannien och EU att gå vidare mot nästa steg", säger Storbritanniens premiärminister Theresa May på väg in till mötet i Bryssel.

Detaljerna i förhandlingarna vill hon dock inte kommentera – vare sig läget för gränsfrågan mellan Irland och Nordirland eller EU:s ekonomiska krav på britterna.

"Jag kommer att träffa (EU:s permanente) ordförande Donald Tusk i dag för att prata om de positiva diskussioner, de positiva förhandlingar vi har och jag ser fram mot den speciella relation som jag vill ha med EU", säger May.

Trots att förhandlingarna hittills gått trögt har ändå ny optimism framförts under veckan. I går hävdade Mays talesman att framsteg gjorts exempelvis om gränsfrågan.

"Mer arbete behövs, det förstår alla, men samtidigt tror jag att alla är inriktade på att få till en friktionsfri gräns", sade talesmannen enligt Reuters.

Om drygt en vecka – den 4 december – kommer sedan May tillbaka till Bryssel för en middag med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och chefsförhandlaren Michel Barnier som sannolikt kan bli avgörande för om klartecken för framtidsförhandlingar ska kunna ges före årsskiftet.

"Då får vi se om det gjorts tillräckliga framsteg", säger Juncker på väg in till dagens möte.

Även från svensk sida håller statsminister Stefan Löfven (S) hoppet uppe.

"Det finns signaler på att förhandlingarna ändå går framåt", säger statsministern på väg in till toppmötet.

"Vi vill ju verkligen det. Vi hoppas verkligen det, men det återstår att se", säger Löfven.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?