Annons

Löfven: Hela avtalet ska genomföras

Stefan Löfven lovar att hålla ett högt reformtempo och uppgörelsen med Centern och Liberalerna ska genomföras i sin helhet. Men det kommer att bli en tuff mandatperiod, fastslår statsministern.

På fredagen stod det klart att den historiskt utdragna regeringsbildningen nu är över. Och det är samma partier som röstades bort för drygt fyra månader som nu åter tar plats i Rosenbad.

Men den politiska inriktningen kommer att bli en helt annan och för att behålla makten tvingas nu Socialdemokraterna lägga om kursen högerut.

“Jag tar mig an det här ansvaret både med ödmjukhet, men också med beslutsamhet”, säger Stefan Löfven.

Den ekonomiska politik som S, C, L och MP gjort upp om har av Jan Björklund beskrivits som mer till höger än den politik som alliansregeringen förde under Fredrik Reinfeldt.

Uppgörelsen har också orsakat vilda protester inom arbetarrörelsen och bland de förslag som Stefan Löfven nu ska driva igenom finns slopad värnskatt, uppluckrad arbetsrätt och marknadshyror vid nyproduktion.

“Några av de här skulle vi själva inte ha valt, men de är helt nödvändiga för att få till en kompromiss. Och hade vi inte gjort den kompromissen, då hade vårt land tagit en rejäl högersväng”, säger han.

“Då hade vi fått en högerregering beroende av Sverigedemokraterna och det hade varit katastrofalt för vårt land”, fortsätter han.

I och med att Vänsterpartiet till slut valde att släppa fram Stefan Löfven har den nya regeringen tillräckligt många mandat i riksdagen för att driva igenom sin politik.

Kritiken från oppositionen är visserligen högljudd, men för att fälla regeringens förslag krävs det att V, M, KD och SD går ihop och agerar gemensamt.

Stefan Löfven visade på fredagen inga tecken på att böja sig inför Vänsterpartiets krav på att dra tillbaka förslagen om arbetsrätten och hyressättningen.

“Januariavtalet mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ska genomföras till fullo”, säger han.

Totalt innehåller uppgörelsen mellan de fyra samarbetspartierna 73 punkter som steg för steg ska genomföras de närmaste åren.

Stefan Löfven slår fast att reformtakten kommer att vara hög, även om många av förslagen först måste utredas.

Samtidigt lär det dyka upp nya svåra frågor som måste hanteras under mandatperioden och på centrala områden som försvar och säkerhet är målet att få till bredare lösningar som innehåller fler partier.

“Det kommer att vara en svår fyraårsperiod”, säger Stefan Löfven.

Både Annie Lööf och Jan Björklund upprepade på fredagen, i samband med att de släppte fram Stefan Löfven, att de helst hade velat se en annan statsminister.

Men alliansens mandat räckte inte till och att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande blev till slut avgörande.

Även Stefan Löfven varnade på fredagen för högerextremismens frammarsch i vår omvärld, där regeringar blivit beroende av partier med en antidemokratisk agenda.

Han slog samtidigt fast att Sverige nu valet en annan väg.

“Sverige får en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?