ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven i samtal med talmannen – då är det Kristerssons tur

  • Nästa statsministeromröstning, den tredje och näst sista möjliga i ordningen, är planerad till onsdagen den 16 januari. Foto: TT

Talman Andreas Norlén har nu talat med Stefan Löfven (S) och meddelar i ett pressmeddelande att han under fredagskvällen kommer att göra detsamma med Ulf Kristersson (M). Pressmeddelandet avslöjar inte vad som sades under samtalet med Löfven.

"Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari", säger Norlén i ett pressmeddelande.

"Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Jag kommer att hålla en avslutande talmansrunda den 14 januari innan mitt förslag till statsminister läggs fram för riksdagen, enligt de datum jag tidigare har aviserat", säger han vidare.

Fredagens avrapportering är kandidaternas andra sedan Norlén meddelade att nästa statsministeromröstning inte skulle kunna hållas innan jul. Den första avrapporteringen skedde den 28 december.

Nästa statsministeromröstning, den tredje och näst sista möjliga i ordningen, är planerad till onsdagen den 16 januari och kandidaten som riksdagen då ska ta ställning till presenteras två dagar tidigare, efter talmansrundan som ska genomföras då.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT att "Socialdemokraterna är fortsatt beredda att kompromissa för att bilda en regering i mitten av svensk politik".

Löfven tillägger att de kommande dagarna blir avgörande.

"Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies