Annons

Löfven har avgått – V avgör om Andersson blir ny statsminister

Stefan Löfven har avgått som statsminister och redan på torsdagen inleder talmannen arbetet med att ta fram hans efterträdare.

Centerpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister och nu hänger det på Vänsterpartiet.

Partiledarna Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S).
Partiledarna Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S).Foto:TT

Stefan Löfven hade tre svåra knutar att lösa ut innan han lämnade sin post som statsminister.

Den första, att stärka äganderätten för skogsägarna, bockades av i måndags och sedan gick det fort.

På tisdagskvällen valde LO att rätta in sig i ledet och ställa sig bakom uppgörelsen om las, och därmed var även den frågan löst.

Och på onsdagsmorgonen kom beskedet att Centerpartiet och Miljöpartiet till slut kommit överens om strandskyddet, som pekats ut som den allra svåraste nöten att knäcka.

Några timmar senare gick Stefan Löfven till talmannen Andreas Norlén med sin avskedsansökan.

”Det har varit sju fantastiska år och jag är väldigt stolt över att som arbetargrabb från Sunnersta i Ådalen ha fått den fantastiska förmånen att leda vårt land”, säger han.

Bollen ligger nu hos talmannen, som ska ta fram en ny statsministerkandidat och allt pekar på att det blir den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson.

Arbetet inleds redan på torsdagen och en omröstning kan hållas tidigast i början av nästa vecka.

Stefan Löfven, som nu leder en övergångsregering, hoppas att det inte drar ut på tiden.

”Svenska folket vill ha en snabb övergång och ser inte framför sig en lång process. Vi har ett val om knappt ett år och då är det viktigt med en snabb övergång”, säger han.

Efter uppgörelsen om strandskyddet, som Stefan Löfven alltså inväntade in i det sista, försökte både Miljöpartiet och Centerpartiet att framställa sig som vinnare.

Språkröret Märta Stenevi beskrev överenskommelsen som en stor framgång för Miljöpartiet och pekade bland annat på att strandskyddet nu ska stärkas i högexploaterade områden.

Samtidigt kunde Annie Lööf inte komma på några punkter där Centerpartiet tvingats till eftergifter, efter flera månaders förhandlingar.

”Vad gäller strandskyddet så har vi kunnat leverera på både utredningen och det som Centerpartiet har velat”, säger hon.

Beskedet från Annie Lööf är att Centern nu kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Men det innebär inte, understryker hon, att C per automatik kommer att stödja regeringens budget.

”Vår utgångspunkt är att inte frångå praxis utan att rösta på vår budget och därefter lägga ned våra röster”, säger hon.

Centerpartiets beslut innebär inte heller att man nu tänker återuppta samarbetet med regeringen.

”Vi kommer att tolerera Magdalena Andersson som statsminister och sedan kommer vi att fortsätta i opposition. Januariavtalet har fallit och vi har inget samarbete i övrigt med regeringen”, säger Annie Lööf.

Efter Centerpartiets besked återstår nu bara ett hinder för Magdalena Andersson och det är Vänsterpartiet. Partiledaren Nooshi Dadgostar ville inte uttala sig på onsdagen, men hennes krav har varit glasklart: att V kräver inflytande över politiken.

Enligt Stefan Löfven är det nu upp till talmannen att ta processen vidare. Men han påpekar att även Vänsterpartiets väljare vill se Magdalena Andersson som statsminister, om valet står mellan henne och M-ledaren Ulf Kristersson.

Och att Vänsterpartiet så sent som för några månader sedan släppte fram honom som statsminister, efter sommarens kris.

”Det borde vara precis som det var i somras, det är precis samma situation som vid omröstningen om mitt förtroende. Mandatfördelningen är densamma”, säger Stefan Löfven.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera