1515

Löfven ger upp: "Finns inte förutsättningar"

Sverige har varit utan regering i sju veckor. På måndagen var det Stefan Löfvens tur att kasta in handduken. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

S-ledaren Stefan Löfven tog över sonderingsuppdraget efter Moderatledaren Ulf Kristersson för två veckor sedan. Men på måndagen stod det klart att också Stefan Löfven misslyckats med sitt uppdrag. 

”Med de besked jag fått hittills finns det inte förutsättningar för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen”, säger Stefan Löfven. 

”Jag står däremot fortsatt redo att leda en blocköverskridande regering”, fortsätter han och pekar på att han alltjämt ser en blocköverskridande regering som den bästa lösningen. 

Stefan Löfven menar att tvåveckorsperioden ändå inte har varit meningslös, då den har ”ökat förståelsen” partierna emellan. 

”Samtalen med de andra partiledarna har varit uppriktiga", säger han. 

En koalition mellan S och M har de båda partierna hittills varit avvisande till. Två veckor av samtal har inte ändrat Stefan Löfvens inställning till en sådan storkoalition. 

”Det är inget förstahandsalternativ. Jag tänker inte utesluta den för Sverige kan hamna i en besvärlig situation”, säger Stefan Löfven. 

Från lunch träffar talmannen Andreas Norlén partiledarna för alla riksdagspartier utom Socialdemokraterna. Vid en presskonferens tidigast klockan 16.30 väntas Andreas Norlén lämna besked om nästa steg i regeringsförhandlingarna. En möjlighet är att Annie Lööf får stafettpinnen. En annan att uppdraget går tillbaka till Ulf Kristersson. 

Hittills har inga regeringsalternativ gått till omröstning i kammaren och när veckorna går ökar samtidigt pressen på talmannen Andreas Norlén att visa resultat. Men Stefan Löfven avstår från alla synpunkter på processen. 

"Talmannen har den överlägset bästa överblicken”, säger han. 

”Att det tar tid i är inget uttryck för någon slags spel utan för en viktig demokratisk process”, säger Stefan Löfven vidare. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?