1515

Löfven: Fel använda Interpol på detta sätt

 Svenske författaren Hamza Yalcin kommer inte att utlämnas till Turkiet. Enligt statsminister Stefan Löfvén sker det efter kontakter mellan den svenska och spanska regeringen.

Den spanska regeringens beslut kom på fredagseftermiddagen. Den svenska regeringen har haft kontakt med Spaniens regering om fallet, uppger statsminister Stefan Löfven.

"Det är klart att vi har haft kontakt med den spanska regeringen, och gett uttryck för att det här inte är rätt. Vi har sagt hela tiden att det inte är rätt att använda Interpol på detta sätt". Det finns ingen som helst anledning att han överhuvudtaget ska skickas till Turkiet, säger Löfven.

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar beslutet i ett uttalande på regeringens webbplats och konstaterar att "Hamza Yalcin nu är fri att resa och kan återse sin familj".

När TT når 59-åringen i Madrid är det bara minuter efter att han själv fått beskedet.

"Jag såg att min advokats dotter hade ringt mig flera gånger. Jag blev glad när jag fick beskedet, och det känns bra. Det här kändes otroligt bara för en dag sedan", säger han.

59-årige Yalcin, som är både svensk och turkisk medborgare, har suttit frihetsberövad i Spanien sedan början av augusti efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet.

Sent på torsdagskvällen släpptes han från häktet i väntan på besked om ett eventuellt utlämnande.

"Innerst inne känns det onödigt att de fängslade mig och höll mig i fängelse. Det här har hotat min hälsa och satt en stämpel på mig och min verksamhet, en stämpel som är Turkiets. Många tänker så klart att om man eftersöks av Interpol så finns det en grund för det", säger han.

Hamza Yalcin kommer nu att undersöka möjligheterna för att begära skadestånd av den spanska staten.

"Om det går så ska jag göra det. Men jag har inte pratat med min advokat än, och vet inte om det är möjligt", säger han.

Svensken företräds sedan en tid tillbaka av den spanske människorättsjuristen Baltasar Garzón, som blev känd världen över då han 1998 begärde den chilenske diktatorn Augusto Pinochet utlämnad till Spanien.

Garzón menar att domen innebär att Yalcin nu sitter säkert, i alla fall inom EU.

"Det är möjligt rent teoretiskt att Turkiet skulle kunna begära honom utlämnad om han reser till något land utanför EU. Men jag finner det långsökt. Vi kommer arbeta vidare med att se till att Interpols rödflaggning av honom också ska försvinna", säger Baltasar Garzón till TT.

Den spanska regeringen har ännu inte uttalat sig om den tysk-kurdiske författaren Dogan Akhanli som befunnit sig i en liknande situation. Han greps i år i Spanien på order av Turkiet och släpptes i slutet av augusti på villkor att han stannade kvar i Spanien.Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?