1515

Löfven: EU måste stärka cybersamarbetet

EU måste trappa upp samarbetet inom cybersäkerhet för att hantera digitala hot, anser statsminister Stefan Löfven (S). Datasäkerhetsexperten Jarno Limnell tycker att Europa har lämnat walkover till USA och andra länder på flera områden. 

HÅRT JOBB. En tuff höst väntar för statsminister Stefan Löfven som redan har tvingats till en regeringsombildning under sommaren.
HÅRT JOBB. En tuff höst väntar för statsminister Stefan Löfven som redan har tvingats till en regeringsombildning under sommaren.Bild:Vilhelm Stokstad

EU:s ledare är i Tallinn för att diskutera digitalisering. I en värld där allt mer av våra liv och jobb finns på nätet, och där företag — liksom brottslingar — rör sig digitalt över gränserna, gäller det att inte halka efter i utvecklingen.

"EU måste vara långt framme för att ta tillvara på möjligheterna som digitaliseringen ger, säger Stefan Löfven", som fick testa att fjärrstyra en grävmaskin med hjälp av 5G-teknik och veta om han var glad eller ledsen av en maskin som läser av ansiktsuttryck.

Möjligheterna är en sida av digitaliseringen, hoten en annan. Och Stefan Löfven vill stärka samarbetet inom datasäkerhet för att motverka terrorism och andra hot.

Enligt Jarno Limnell, professor i datasäkerhet och talare vid EU-mötet, har Europa på flera områden i det närmaste lämnat walkover till USA och andra delar av världen.

- Det finns inga stora europeiska företag inom cybersäkerhet. Och var är Europas Google, Europas Facebook? sade han till journalister efter sitt tal.

Han listar algoritmer som påverkar människors åsikter och värderingar som kanske det största digitala problemet för samhället. Med fler europeiska sociala medier-företag skulle det vara lättare att kräva transparens, resonerar han.

Cyberhot står alltså högt på statsministerns agenda. Men samma blågula resonemang om samarbete gäller inte för skatter.  Eftersom fler och fler företag verkar på nätet och säljer tjänster och varor i ett land men skattar i ett annat vill Frankrikes president Emmanuel Macron att företag beskattas baserat på sin omsättning i ett land, i stället för på vinsten i ett lågskatteland där man av strategiska skäl lagt sitt kontor. Men Löfven säger att Sverige av tradition är väldigt försiktig med just skattefrågor.

"Det är i grunden nationella frågor. Sedan får vi se på framtidens arbetsmarknad, med framtida teknik hur man ska hantera detta".

En annan knäckfråga är fria dataflöden över gränser, något Sverige ser som viktigt för den ekonomiska tillväxten.

"Det är viktigt för oss. Det är därför som vi ser att det inte bara är en EU-fråga. Vi vill i första hand se globala lösningar".

Skeptiker, som Tyskland, ser hot mot den egna industrin.

"Vi måste framåt, vi menar att det inte går att gömma sig. Man kan skydda och utveckla sin industri på lite olika sätt, men att förneka teknikens utveckling är att begränsa företagens möjligheter", säger Löfven och tillägger att EU inte får hamna på efterkälken.

Digitalisering är ett samlingsbegrepp som rymmer hela den samhällsförändring som sker i spåren av teknisk utveckling inom informations- och kommunikationsteknologi. Det kan handla om e-demokrati, som till exempel möjlighet att rösta eller göra myndighetsärenden på nätet, eller hur näringslivet använder digital utveckling för att stöpa om sina affärsmodeller. Med digitaliseringen följer också ökade risker för cyberhot och cyberattacker. Vid mötet i Tallinn ska inga beslut fattas, det beskrivs som en inspirationsdag inför framtida beslut.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?