1515

Löfven erbjöd Trump hjälp med Nordkorea

Statsminister Stefan Löfven erbjöd svensk hjälp med Nordkoreakrisen när har för första gången mötte USA:s president Donald Trump personligen. Samtalet ägde rum bara timmar efter att Trump hotat "totalförstöra" Nordkorea.

Bild:AP Photo/Evan Vucci och Tina Magnergård-Bjers/TT

"Eftersom Sverige har en sådan lång närvaro i Pyongyang och är ett alliansfritt land kan vi bidra med allt från kunskap till information, som kanske kan leda till att man börjar lösa upp den politiska knuten", säger Löfven vid en pressträff i FN-skrapan i New York.

"Vi är inte naiva i detta, men vi måste göra allt vi kan för det här är en farlig konflikt."

Sverige är sedan årsskiftet invald medlem i FN:s säkerhetsråd och har dessutom en diplomatisk relation med Nordkorea.

Trump och Löfven möttes på den mottagning som USA:s president gav för FN-ländernas stats- och regeringschefer på ett hotell på Manhattan under natten till onsdagen. Vad som hade kunnat stanna vid ett handslag och ett par artigheter blev ett samtal på några minuter.

Statsministern underströk vikten av att hitta en diplomatisk väg ur Nordkoreakrisen och Sveriges vilja att bidra. Han säger att Trump tog emot honom med vänlighet.

"Det finns ett intresse från USA för inspel och idéer", berättar Löfven.

"Och Trump konstaterade att det går bra för Sverige", vilket jag definitivt kunde vidimera.

Tidigare på dagen hade USA:s president chockat världen genom att från talarstolen i FN:s generalförsamling varna för att USA kommer att tvingas "totalförstöra" Nordkorea om inte Pyongyang backar från sina kärnvapenambitioner.

"Raketmannen (Nordkoreas Kim Jong-Un) har tagit sig själv och sin regim på ett självmordsuppdrag", sade Trump när han höll USA:s anförande i den allmänna debatten

Löfven, som är i New York för FN:s högnivåvecka, var kritisk mot Trumps hårda tal som han ser som ett brott mot FN-stadgan. Men vid mottagningen tog han inte upp anförandet med Trump.

Löfven har även tagit upp Sveriges vilja att bidra till avspänning i Nordkorea med FN:s generalsekreterare António Guterres.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?