1515
Annons

Löfven: En del av strategin att skydda löntagare och företag

Upprätthålla samhällsviktig verksamhet och skydda företag var en del av Sveriges coronastrategi. Det säger statsminister Stefan Löfven, när han tillsammans med socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell utfrågades i SVT Agendas coronaspecial på söndagskvällen. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Lena Hallengren (S) kan inte svara på vad som borde ha gjorts annorlunda för att minska smittspridningen bland äldre i början av pandemin. 

”Jag tycker den frågan är snudd på omöjlig att svara på. Om jag visste att det fanns en åtgärd som vi hade kunnat vidta som hade givit maximal effekt som vi hade avstått ifrån så hade jag ångrat det.”

Socialministern säger att regeringen vidtog många och hårda åtgärder, och främst de åtgärder som man såg hade effekt. Hon understryker att Sverige inte haft en strategi för att uppnå flockimmunitet.

”Vi har ingen strategi, vi har inte haft någon strategi och vi kommer inte ha någon strategi som tycker det är okej med viss smittspridning.”

Även statsminister Stefan Löfven håller med om att Sverige haft hårda restriktioner och att det under våren gav resultat. 

”De åtgärder som vidtogs var ju inga ordinära åtgärder, utan de var ganska hårda som begränsar människors rörlighet och i övrigt begränsar samhällets aktivitet, och smittspridningen gick ner rejält och dödstalen minskade rejält”

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell sade också under utfrågningen att det aldrig varit en diskussion om att släppa smittan fri i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) utfrågades vidare om sitt ansvar för situationen i landet och tog som statsminister på sig det yttersta ansvaret för regeringens agerande.

”Vi styr riket med de grundlagar och medel som finns och därför tog vi beslut om en strategi, precis som Anders Tegnell sade, tryck ned smittspridningen så mycket det går för att sjukvården ska ha resurser som behövs.”

En del av strategin var också att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och sprida information för att dämpa oron, men också att skydda löntagare och företag så gott det går. 

”Vi förstod att det här skulle slå på näringslivet och ekonomin”, säger Stefan Löfven under utfrågningen. 

 

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera