Löfven: "Det ser ju inte ut att bli helt lätt"

Det ser ju inte helt lätt ut, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) syrligt om möjligheterna för Ulf Kristersson (M) att godkännas som statsminister.

Samtidigt varnar han för följderna av en konservativ regering.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

"Jag tänker inte spå om hur det ska gå, men det ser ju inte ut att bli helt lätt i alla fall", säger Löfven till TT och andra svenska journalister i Paris i samband med söndagens högtidlighållande av 100-årsdagen av första världskrigets slut.

Löfven och Socialdemokraterna kommer föga oväntat inte att stödja Kristersson i den omröstning som väntar på onsdag.

"Vi ska rösta nej. Vi vill inte ha en borgerlig regering med en moderat statsminister för det skulle med all sannolikhet bli den mest konservativa regering som Sverige haft på många, många dagar. Och det är inte bra för vårt land", anser Löfven.

Något extraval vill han ännu inte börja prata om.

"Vi ska inte börja prata om nyval när vi inte ens haft den första omröstningen i Sveriges riksdag. När vi nu gått till svenska folket och bett väljarna att ge oss ett valresultat så ska vi ta hand om det. Vi ska inte säga "ni valde fel", utan nu är det vår skyldighet att hitta lösningar på detta."

Är du orolig över att processen drar ut på tiden?

"Nej, men jag förstår människor som tycker att det här tar väldigt lång tid. Men det är också så att det är en del av en demokratisk process och vi har en övergångsregering som kan fatta de beslut som behövs. Det är viktigt att det här görs noggrant och jag är helt övertygad om att vi kommer att hitta en lösning", säger Stefan Löfven.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?