Annons

Löfven: ”Det är för många elsparkcyklar”

Flera partier i riksdagen vill att regeringen ska vidta åtgärder för att lösa problemen med elsparkcyklar.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att det är kommunernas jobb.

Elsparkcyklar som ligger på marken på Medborgarplatsen i Stockholm. Till höger statsminister Stefan Löfven (S).
Elsparkcyklar som ligger på marken på Medborgarplatsen i Stockholm. Till höger statsminister Stefan Löfven (S).Foto:TT

”Om man tittar här i Stockholm är det för många elsparkcyklar och dålig ordning. Det är allvarligt för trafiken. I Stockholm stad kan man göra mer”, säger Stefan Löfven till TT.

Samtidigt har kommunerna förutsättningar att lösa problemet, fortsätter Löfven:

”Det ser olika ut för olika kommuner. En del har inga elsparkcyklar över huvud taget, en del begränsar var man kan åka och inte och var man får parkera. Det finns att göra inom lagstiftningens ramar så det går att börja där.”

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kräver att regeringen måste göra mer för att skapa mer ordning kring elsparkcyklarna runt om i landet.

Enskilda ledamöter från övriga partier har också lämnat in motioner med samma innebörd.

Att det endast är kommunerna som hanterar frågan i dag räcker inte, säger Vänsterpartiets trafikpolitiska talesperson Jens Holm till Sveriges Radio Ekot.

”År efter år får fordonen finnas ute i trafiken och skapa så mycket olägenheter och utsätta så många människor för så stora risker utan att regeringen har agerat.”

Holm menar att precis som det finns begränsningar för klass 2-mopeder, som att det finns en åldersgräns, krav på hjälm, krav på trafikförsäkring och krav på motorstyrka, måste liknande regleringar införas för elsparkcyklar också.

Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitisk talesperson, är också kritisk mot hanteringen.

”Många är oroade och irriterar sig över elsparkcyklar som slängs här och där och blir ett hinder för dem som går eller cyklar”, säger hon till Ekot.

Innehåll från MëttaFoodsAnnons

En komplett måltid snabbt, nyttigt, grönt – och under 25 kr

SmartMëals är en ny matkategori som utgör en komplett måltid och som tillagas på ungefär 30 sekunder.

– Vårt mål är att erbjuda enkel och fullgod mat vid veckans mest obekväma tider, till ett rimligt pris, säger Carl Bergström, vd på MëttaFoods.

Många upplever i dag att det är svårt att äta nyttigt. Tiden räcker sällan till, och de snabba alternativen är antingen onyttiga eller dyra.

Måltiderna SmartMëals från det svenska företaget Mëtta skapades för att uppfylla fyra krav: De ska vara nyttiga och näringsmässigt kompletta. De ska vara flexibla att använda och kunna tillredas på mindre än 30 sekunder. De ska vara prisvärda och kosta mindre än 25 kronor och avslutningsvis ska de vara hållbara, och ha ett lägre koldioxidavtryck än en standardmåltid.

– Vi är helt unika i att kunna kombinera de här fyra egenskaperna och tillåta människor att äta nyttigt utan att kompromissa, säger Carl Bergström.

SmartMëals är nyttiga

Ingredienserna i SmartMëals är helt växtbaserade, utan tillsatt socker, men innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler samt långsamma kolhydrater för att skapa en mättnadskänsla. Näringsbärande ingredienser är havre, ärtor, ris, kokos, avokado, linfrö och solros.

– Den enda skillnaden från när man lagar en egen måltid från grunden är att vi har avlägsnat vattnet som förekommer naturligt i råvarorna. När det blir dags att tillaga en måltid är vatten och en behållare allt man behöver, säger han. 

Ett SmartMëal är en hållbar måltid. 82 procent av ingredienserna produceras i Europa, vilket minskar transporter.

En genomsnittlig svensk lunch eller middag motsvarar i dag ungefär 1,8 kg CO2-ekvivalenter. Motsvarande siffra för ett SmartMëal är ungefär 0,6.

– Nu kan alla äta nyttigt och hållbart. Man kan säga att vi har demokratiserat nyttig mat, avslutar Carl Bergström.

Läs mer och beställ SmartMëals på: eatmetta.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MëttaFoods och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera