1515
Annons

Löfven bjuder kollegor på surströmming

På bryggan i Docksta vid höga kusten tar statsminister Stefan Löfven (S) nu emot sina nordiska kollegor för ett två dagar långt informellt möte i Örnsköldsvik.

Mötet inleds med en båttur till Ulvön.

Löfven chockstartar mötet med en båtresa till Ulvöns salteri i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Här görs Sveriges anrika surströmming, Ulvöprinsen.

"Jag ser fram emot att visa mina nordiska kollegor många fina platser som ligger mig så varmt om hjärtat. För mig är det här platsen där jag finner lugn och styrka och där jag laddar batterierna i det här ganska hårda arbetet", säger Stefan Löfven på båten.

"Vi på väg till Ulvön, pärlan på Höga kusten. Där ska vi äta surströmming. Islands statsminister har sagt att hon ska prova. Vi får se om de andra vågar. Jag kommer hur som helst att stå först i kön", säger Löfven.

På mötets dagordning står bland annat det nordiskt samarbetet och aktuella utrikes- och säkerhetspolitikiska frågor.

"Det är viktigt i denna ganska turbulenta tid att vi har ett starkt nordiskt samarbete", säger Löfven.

De informella statsministermötena hålls varje år i det land som är ordförande för det nordiska samarbetet. Det nordiska samarbetet, liksom aktuella utrikes- och säkerhetsfrågor och EU-frågor står alltid på agendan. Den här gången ska även digitaliseringen och 5G diskuteras.

Tvådagarsmötet avslutas med en arbetslunch med de självstyrande regionerna Åland, Grönland och Färöarna samt Nordiska rådet och nordiska ministerrådet. En gemensam presskonferens hålls på onsdag klockan 11.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?