1515

Löfven: Bäst med kort övergångsperiod för UK

En tvåårig övergångsperiod när Storbritannien lämnar EU är kort, men en kort period som inte går att förlänga är nog ändå bäst.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.

Toppmötet gav klartecken för fas två i brexitförhandlingarna, som ska handla om övergångsperioden och den framtida relationen.

EU:s frihandelsavtal med Kanada tog sju år att förhandla. Farhågor har rests att tiden är för kort för att hinna sluta ett handelsavtal med Storbritannien som kan träda i kraft till 2021 om utträdet sker i mars 2019.

"Det är en svår balansgång. Men min preliminära bedömning är att en period, och att man låser den, är bäst", sade statsministern.

"Det återstår att se om det är realistiskt. Men samtidigt för att få till något avtal måste man ha press", fortsatte han.

Förlängningar skapar också osäkerhet för företag och medborgare, sade han.

Stefan Löfven väntade sig att fas två skulle vara svårare än fas ett i brexitförhandlingarna. En skillnad är att de 27 EU-ländernas handelsrelation med Storbritannien skiljer mycket åt, hur omfattande den är och vad de exporterar och importerar.

Storbritannien bör nu klargöra vilket förhållande man vill ha till EU i framtiden. Kanske vill man ha mer än ett frihandelsavtal, sade statsministern.

"Storbritannien har lagt fram många röda linjer. Om man analyserar dem får man en situation som liknar EU:s frihandelsavtal med Kanada eller Sydkorea", sade Stefan Löfven.

"Kanske är det inte vad Storbritannien vill ha. Kanske man vill ha mer", fortsatte han.

På torsdagskvällen diskuterade EU-toppmötet också kort EU:s pågående förhandlingar med de fyra latinamerikanska länder (Mercosur) om ett frihandelsavtal.

Portugal och Spanien uppmanade kommissionen att gå i mål med förhandlingarna snarast. Frankrike och Irland svarade att detta inte får ske på bekostnad av alltför stora eftergifter till latinamerikansk export av nötkött till EU.

Mercosur består av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Frihandelsavtalet skulle bli EU:s överlägset största.

Vid WTO-mötet i Buenos Aires i början av veckan försökte handelskommissionär Cecilia Malmström ta förhandlingarna med Mercosur inom räckhåll för en uppgörelse. I så fall skulle en slutrunda ha kunnat hållas före årsskiftet.

Men detta lyckades inte. Förhandlingarna väntas nu fortsätta med en ny förhandlingsrunda på tjänstemannanivå i januari.Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?