ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven: Asylutspelet från danska S väcker frågetecken

  • Foto: Kicki Nilsson/TT

Danska Socialdemokraterna vill skicka asylsökande till mottagningscenter i Nordafrika, ett utspel som splittrar den danska vänstern.

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig lite frågande.

"Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska? Hur ska man få avtal med det och det landet", säger Löfven till TT under en paus vid den nordiska fackliga samorganisationens Samaks konferens på Arlanda.

Svenska S systerparti i Danmark vill skicka asylsökande till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där danska mottagningscentrum ska upprättas. Ingen ska tillåtas att söka asyl "spontant" vid den danska gränsen.

Den som beviljas asyl efter handläggning i lägren i tredje land ska inte få komma till Danmark, utan skickas vidare till FN:s flyktingläger. Det ska också finnas ett tak på hur många människor från länder utanför västvärlden som kan komma till Danmark via asylsystemet och via familjeåterföreningar.

I gengäld kan Socialdemokraterna tänka sig att Danmark börjar ta emot kvotflyktingar från FN igen.

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen säger att den danska befolkningen på kort tid förändrats.

"1980 hade vi en procent med icke-västlig bakgrund. Nu är siffran lite över åtta procent. Så fort har befolkningen inte förändrats vid någon annan tidpunkt i modern tid", säger hon.

"Vi kommer med det här utspelet för att vi, liksom resten av det danska samhället, kan se att vi har stora utmaningar med integrationen. Det är enligt vår uppfattning den största utmaningen i det danska samhället i dag", säger hon.

Utspelet, som bland annat innebär ett stopp för möjligheten att söka asyl vid gränsen, får dock nobben av den tänkta koalitionspartnern, vänsterpartiet Enhedslisten.

"Det är inte problemfritt att integrera flyktingar, men lösningen är inte att exportera problemen till exempelvis Nordafrika", säger partiets talesperson i invandringsfrågor Johanne Schmidt-Nielsen till DR.

Även socialliberala De Radikale, som inte har något principiellt emot att flyktingar placeras i Nordafrika, är skeptiska, för att de anser att förslaget är orealistiskt.

"Vi hittar aldrig ett afrikanskt land som kommer att lösa problemen åt oss", säger partiledaren Morten Østergaard.

Organisationen Danska Flyktinghjälpens generalsekreterare Christian Friis Bach är också kritisk.

"Det är orealistiskt att tänka sig att man kan upprätta de här lägren, att länderna accepterar dem, och att vi skulle kunna organisera dem utan att det är i strid med en lång rad principer för det internationella flyktingarbetet", säger han.

Socialistisk Folkeparti är däremot positivt till Socialdemokraternas förslag.

Mette Frederiksen säger att hon inte kommer att ändra kurs bara för att andra partier inom blocket inte håller med.

"Det finns ett mycket brett stöd i befolkningen för att få ordning på tillströmningen. Den saken kommer inte att förändras, oavsett resultatet i det kommande valet.

Den svenske statsministern har svårt att tänka sig att hans parti skulle följa det danska exemplet.

"Vi vill att färre ska behöva fly, vi ökar mottagningen av kvotflyktingar successivt till 5.000 per år och det är ju bättre om fler kommer som kvotflyktingar, det är säkrare för dem själva", säger Stefan Löfven.

Han framhåller att inriktningen på den svenska politiken måste vara att färre asylsökande ska ta sig hit, vilket han säger att regeringens omläggning av migrationspolitiken har lett till. Och så måste det förbli, också på lång sikt.

"Samtidigt står vi upp för asylrätten och då ska vi respektera den", säger Löfven som inte ser framför sig att konventionen som styr den kommer att ändras på något avgörande vis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer