Annons

Löfven: Asylutspelet från danska S väcker frågetecken

Danska Socialdemokraterna vill skicka asylsökande till mottagningscenter i Nordafrika, ett utspel som splittrar den danska vänstern.

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig lite frågande.

Bild:Kicki Nilsson/TT

"Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska? Hur ska man få avtal med det och det landet", säger Löfven till TT under en paus vid den nordiska fackliga samorganisationens Samaks konferens på Arlanda.

Svenska S systerparti i Danmark vill skicka asylsökande till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där danska mottagningscentrum ska upprättas. Ingen ska tillåtas att söka asyl "spontant" vid den danska gränsen.

Den som beviljas asyl efter handläggning i lägren i tredje land ska inte få komma till Danmark, utan skickas vidare till FN:s flyktingläger. Det ska också finnas ett tak på hur många människor från länder utanför västvärlden som kan komma till Danmark via asylsystemet och via familjeåterföreningar.

I gengäld kan Socialdemokraterna tänka sig att Danmark börjar ta emot kvotflyktingar från FN igen.

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen säger att den danska befolkningen på kort tid förändrats.

"1980 hade vi en procent med icke-västlig bakgrund. Nu är siffran lite över åtta procent. Så fort har befolkningen inte förändrats vid någon annan tidpunkt i modern tid", säger hon.

"Vi kommer med det här utspelet för att vi, liksom resten av det danska samhället, kan se att vi har stora utmaningar med integrationen. Det är enligt vår uppfattning den största utmaningen i det danska samhället i dag", säger hon.

Utspelet, som bland annat innebär ett stopp för möjligheten att söka asyl vid gränsen, får dock nobben av den tänkta koalitionspartnern, vänsterpartiet Enhedslisten.

"Det är inte problemfritt att integrera flyktingar, men lösningen är inte att exportera problemen till exempelvis Nordafrika", säger partiets talesperson i invandringsfrågor Johanne Schmidt-Nielsen till DR.

Även socialliberala De Radikale, som inte har något principiellt emot att flyktingar placeras i Nordafrika, är skeptiska, för att de anser att förslaget är orealistiskt.

"Vi hittar aldrig ett afrikanskt land som kommer att lösa problemen åt oss", säger partiledaren Morten Østergaard.

Organisationen Danska Flyktinghjälpens generalsekreterare Christian Friis Bach är också kritisk.

"Det är orealistiskt att tänka sig att man kan upprätta de här lägren, att länderna accepterar dem, och att vi skulle kunna organisera dem utan att det är i strid med en lång rad principer för det internationella flyktingarbetet", säger han.

Socialistisk Folkeparti är däremot positivt till Socialdemokraternas förslag.

Mette Frederiksen säger att hon inte kommer att ändra kurs bara för att andra partier inom blocket inte håller med.

"Det finns ett mycket brett stöd i befolkningen för att få ordning på tillströmningen. Den saken kommer inte att förändras, oavsett resultatet i det kommande valet.

Den svenske statsministern har svårt att tänka sig att hans parti skulle följa det danska exemplet.

"Vi vill att färre ska behöva fly, vi ökar mottagningen av kvotflyktingar successivt till 5.000 per år och det är ju bättre om fler kommer som kvotflyktingar, det är säkrare för dem själva", säger Stefan Löfven.

Han framhåller att inriktningen på den svenska politiken måste vara att färre asylsökande ska ta sig hit, vilket han säger att regeringens omläggning av migrationspolitiken har lett till. Och så måste det förbli, också på lång sikt.

"Samtidigt står vi upp för asylrätten och då ska vi respektera den", säger Löfven som inte ser framför sig att konventionen som styr den kommer att ändras på något avgörande vis.

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera