1515

Lockout inleds i Göteborgs hamn

Förhandlingar för att lösa hamnkonflikten pågick in i det sista men gick i stöpet. På fredagen startade lockouten som väntas strypa stora delar av godsflödena genom containerhamnen i Göteborg och näringslivsföreträdare befarar allvarliga störningar för svensk utrikeshandel.

Göteborgs hamn
Göteborgs hamnBild:TT

Klockan 16 på fredagseftermiddagen startade den omfattande lockout som APM Terminals varslat om. Det meddelade hamnkoncernen efter ett möte med Hamnarbetarförbundet. Med bara timmar före den aviserade kraftiga upptrappningen av konflikten i Sveriges största hamn och klart viktigaste transportnav träffades parterna. Mötet skedde på Hamnarbetarförbundets initiativ för att försöka hitta en lösning på konflikten, enligt avdelningsordförande Peter Annerback. Men någon lösning blev det alltså inte. 

"Vi har erbjudit att dra tillbaka lagt varsel om spegel- och konsekvenslockout, såvida Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4 drar tillbaka sina lagda stridsåtgärder under det rådrum som situationen kräver, vilket de avfärdat", säger Henrik Kristensen, vd på APM Terminals Göteborg.

Som Di berättat tidigare innebär den lockout som nu startat att hamnarbetarna tidvis stängs ute från containerterminalen.  

"Vi hade in i det sista hoppats undvika detta. Men trots att vi begärt rådrum för att kunna analysera de förslag som facket lagt fram så vägrade de att dra tillbaka sina stridsåtgärder. Vi tvingas nu skydda vår verksamhet", säger Sophia Tuveson, förhandlingschef på APM.

Konsekvenserna av lockouten som löper till 30 juni, i kombination med fackets blockad mot bland annat övertid och inhyrning av personal, blir dramatiska, uppger bolaget. 

"Jämfört med normalt 10 000 containrar i veckan före konflikten kommer vår kapacitet nu att sjunka radikalt till runt 4000", säger Sophia Tuveson.

Nästa steg är att Medlingsinstitutet återupptar medling mellan parterna, uppger APM. Bolaget aviserar samtidigt att det tillsammans med Medlingsinstitutet och organisationen Svenskt Näringsliv kommer att intensifiera dialogen med regeringen. Målet är att försöka få till en förändring i lagstiftningen.

"Vi tycker att det är tråkigt att vi inte kommer framåt. Vi presenterade flera förslag och hade hoppats på ja på något så att konflikten kan få ett slut", säger Peter Annerback.

Och han bekräftar att Hamnarbetarförbundet inte har några planer att dra tillbaka sina stridsåtgärder.

Flera företag Di talat med uttrycker stor oro för att hamnkonflikten nu trappas upp ytterligare.

"Hittills har det gått att hanka sig fram med alternativa vägar och lösningar. Den här upptrappningen kommer att få enormt stora konsekvenser och drabba många företag i hela landet väldigt hårt", säger en ledande företrädare ett av de största transportbolagen. 


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?