1515

Lockdown i Vietnam – nu hotar global kaffebrist

Det globala utbudet av kaffe riskerar att få sig en rejäl törn av vietnamesisk nedstängning. Hittills i år har de minskade leveranserna lett till att robustabönan stigit i pris med ungefär 50 procent. Det rapporterar BBC.

Foto:Anders Wiklund/TT

Vietnam är en av världens största exportörer av robustabönan som används till att producera snabbkaffe och en del espressoblandningar. Efter att antalet insjuknade av covid-19 gått upp till följd av en ökad spridning av deltavarianten har allt fler reserestriktioner implementerats i Ho Chi Minh-staden.

Det har inneburit att det blivit svårare att få iväg alla möjliga typer av varor, inklusive kaffebönor, till hamnar för vidareleverans. Ho Chi Minh-staden och dess hamnar är en viktig del av den globala fraktinfrastrukturen som går från Kina till Europa. Restriktionerna adderar till problemen som exportörerna redan har med brist på leveransfartyg och ökande fraktpriser.

Kaffeindustrin har tidigare i år även haft bekymmer med att produktionen av arabicabönan i Brasilien drabbats av torka och frostkyla. Kylan har gjort så pass stor skada att kaffeträden kan behöva planteras om, vilket innebär att det kan ta upp till tre år för produktionen att komma tillbaka till normala nivåer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?