Annons

LO vill se fler miljarder till välfärden – ”färre osäkra anställningar”

Regeringen måste utöka sina insatser mot coronakrisen , bland annat för att klara av välfärden, skriver LO-styrelsen på DN Debatt.

När Sverige tagit sig igenom den akuta krisen måste man rusta landet med ”färre osäkra anställningar, bättre välfärd, tryggare löntagare samt investeringar i det som bygger samhället starkt”, skriver debattörerna.

LO efterfrågar minst ytterligare 30 miljarder kronor till kommuner och regioner årligen till välfärden:

”Statsbidragen måste öka och vara permanenta för att kommunerna ska klara både den demografiska utmaningen och lösa under­bemanningen inom såväl äldreom­sorgen som barnomsorg och LSS”.

Utöver det vill man stärka korttidspermitteringen, och anser bland annat att staten bör ge möjlighet till heltidspermittering.

Man bör också stärka skyddet för alla de som nu blir arbetslösa, bland annat genom att korta handläggningstiderna för A-kassa permanenta det tillfälligt höjda taket, anser LO.

Man skriver även att staten kraftigt bör ”öka statsbidragen till att renovera och uppgradera svensk infrastruktur, särskilt för elektricitet och datatrafik”.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?