1515

LO vill se en rad skatteformer: Återinföra arvs- och gåvoskatt samt ha rättviseskatt för miljonärer

LO vill se ett rättvisare skattesystem med hårdare beskattning på inkomster över en miljon kronor, höjd kapitalskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och höjd fastighetsskatt

Dagens skattesystem är både orättvist och ohållbart, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson tillsammans med 14 förbundsordförande på DN-debatt.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson.Foto:Anders Wiklund/TT

Enligt LO är det orimligt att en undersköterska i Bräcke och en snickare i Åsele kan betala mer i inkomstskatt än en person på Östermalm som lever på avkastningen av sin förmögenhet. Eller att en villa i Danderyd har samma fastighetsavgift som ett radhus i Värnamo.

Förutom att vara orättvist är skattesystemet otillräckligt för att finansiera välfärden, enligt LO.

För att trygga kommunsektorns finansiering måste staten därför ta ett större finansieringsansvar för välfärden, anser LO. Statsbidragen måste höjas och kommunalskatten bli jämnare mellan kommunerna.

På inkomstskattesidan vill LO se en särskild ”rättviseskatt'' på inkomst av tjänst över en miljon kronor om året. Jobbskatteavdraget bör avskaffas och ett förvärvsavdrag lika för alla former av förvärvsinkomster införas.

Dagens skattereduktioner och skatteavdrag ska stramas åt. ”De orättvisa rut- och rotavdragen bör exempelvis slopas”, skriver LO.

Kapitalbeskattningen bör bli enhetlig och höjas till 35 procent. Alla särregler för beskattningen av fåmansbolag bör slopas.

Dagens fastighetsavgift, som infördes när fastighetsskatten avskaffades, bör ersättas med en markskatt på småhus och bostadsrätter. Beskattningen ska ske i proportion till bostadens värde. För att skydda normalinkomsttagare bör skatten begränsas i förhållande till inkomsten.

De avskaffade arvs- och gåvoskatterna vill LO återinföra, dock bara på större arv.

Efter krisen behöver Sverige en nystart med omfattande investeringar i såväl välfärd som infrastruktur för att klara klimatkrisen, framhåller LO.

''Vi behöver ett skattesystem som kan möta dessa behov, som gynnar vanligt folk i stället för eliten, och som gör det möjligt för Sverige att återigen bli världens mest jämlika land”, skriver artikelförfattarna.

Här kan du läsa mer om förslagen. 


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?