ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

LO varnar för skatterna som kan ge Frankrike-liknande protester

  • Karl-Petter Thorwaldsson och ”gula västarna” i protest i Frankrike.
  • Foto: Kamil Zihnioglu
  • Foto: Claude Paris

Om regeringen driver igenom de stora aviserade skattelättnaderna för ”rika” kommer LO att kräva kompensation för sina medlemmar genom högre löneökningar i nästa års avtalsrörelse. 

Det säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som varnar för Frankrike-liknande protester om miljöskatterna höjs med 15 miljarder. 

Utåt har det varit förvånansvärt lugnt inom arbetarrörelsen trots att Socialdemokraterna nu är i färd med att driva igenom mycket av den ”högerpolitik” man gick till storms mot i valrörelsen.

Men ute i landet, bland LO:s dryga 1,4 miljoner medlemmar, är kritiken hård och det är långt ifrån säkert att lugnet består om januariöverenskommelsen genomförs rakt av.

”De som är rika kommer att bli ännu rikare. Och de med låga inkomster kommer få det sämre. De har inte fått en spänn här”, säger Karl-Petter Thorwaldsson, och beskriver politiken som ”fruktansvärt omodern”.

”Sverige är det sista landet i världen som tycks tro att stora skattelättnader för rika förbättrar ekonomin. Det är ju inte så. Resten av världen har förstått att klyftor är en dålig idé. Det är dåligt för tillväxten och dessutom riskerar kittet som håller ihop vårt samhälle att gå förlorat om det är en liten klick som drar iväg”, säger han.

Uppgörelsen mellan S, C, L och MP präglas enligt LO-basen av en Reagan-inspirerad ekonomisk politik som förkastats sedan länge av OECD och IMF.

”Att man genomför den här politiken är väldigt ’out of touch’. Det tycks som att Centerpartiet är de enda som inte insett att den här ekonomiska filosofin är död”, säger han.

Att avdragsrätten för fackföreningsavgiften precis slopats i och med M- och KD-budgeten, och att värnskatten nu ska slopas och betydande skattesänkningar för företagare genomföras kommer enligt Thorwaldsson ”per automatik att leda till växande klyftor”. Och till det kommer stora hyreshöjningar för vanliga LO-medlemmar, varnar han.

”Väldigt många av våra medlemmar bor i allmännyttiga bostäder. Och införs marknadshyror innebär det i genomsnitt 3000-4000 kronor mer i hyra varje månad”, säger han.

Hur LO ska svara på detta politiska program återstår fortfarande att se. En viktig markering kom här om veckan när vänsterledaren Jonas Sjöstedt för första gången bjöds in till LO:s styrelse. Men ett annat och betydligt mer kraftfullt svar ser ut att komma i den stora avtalsrörelse som nu står för dörren. 

Om bara ett drygt år, i mars 2020, löper avtalen ut för industrin – som sätter märket för övriga arbetsmarknaden. Och den ekonomiska politiken som nu bedrivs kommer få konsekvenser för lönebildningen. Det gör Karl-Petter Thorwaldsson nu klart. 

”Vi kommer att se till att våra medlemmar inte blir ekonomiska förlorare. Och nu har vi avtalsrörelsen om ett år”, säger han.  

Kommer ni försöka väga upp politiken i avtalsrörelsen?

”Ja, det måste vi göra. Vår utgångspunkt är alltid att skapa trygga liv för våra medlemmar.”

”Det är klart att det inte är jättepopulärt bland arbetsgivarna att vi genomför låglönesatsningar, men det kommer vi att göra. Vi kommer att se till att vi kompenserar de uteblivna förbättringar som andra människor får med den politik som bedrivs”, säger han. 

Karl-Petter Thorwaldsson tror dock inte att det kommer leda till omfattande strejker, och han poängterar att en ansvarsfull lönerörelse också ligger i LO:s intresse. 

Men att S börjar väga upp den politik man hittills enats om med C och L ser han som oerhört viktigt, och Magdalena Anderssons utspel i Di om skärpta 3:12-regler och höjd kapitalbeskattning välkomnar han starkt.

”Det var mycket trevlig läsning”, säger han. 

Och en förutsättning för att det ska vara möjligt att nå en bred skattereform är att Centern och Liberalerna slutar att säga nej till alla skattehöjningar som drabbar välbärgade, menar han.

”Annars kommer det inte att gå”, säger han.

Att i enlighet med januariöverenskommelsen finansiera stora skattesänkningar med stora miljöskattehöjningar, främst på bilåkande och transporter, kommer heller inte vara görbart, enligt Thorwaldsson. 

”Nej, det går inte. 15 miljarder kommer aldrig gå att ta ut på diesel- och bensinpriserna. Jag tror de allra flesta fattar att den kalkylen inte går ihop”, säger han.

Men går man trots allt vidare med miljöskatterna, som varit viktiga för både Miljöpartiet och Centern, kommer det att leda till omfattande protester likt i Frankrike, varnar han.  

”Skulle man ensidigt göra det som står i överenskommelsen, med 15 miljarder på bränsleskatter. Då skulle vi få samma reaktion i Sverige.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer