1515
Annons

LO vädjar till V: Fäll inte Löfven – vi vill inte ha regeringskris

LO vill att Vänsterpartiet avstår från misstroendeförklaring i Las-frågan. 

”Då får vi kanske en regeringskris i Sverige”, säger ordförande Susanna Gideonsson till Di. 

LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.Foto:TT; Joey Abrait

Än har inte startskottet gått för regeringens arbete med las-uppgörelsen. Orsaken är att den formella begäran från Svenskt Näringsliv och PTK drar ut på tiden. 

PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt beskriver det som att man måste putsa på uppgörelsen mot bakgrund av att LO inte är med. 

”Det finns ett antal saker som är LO-relaterade, som så klart saknar relevans”, säger Martin Wästfelt. 

Samtidigt måste alla förändringar vägas på guldvåg. 

”Det ska vara en möjlighet för LO-förbund att ansluta sig - eller om hela LO skulle ändra sig”, säger han. 

Hoppas du på att LO ansluter sig?
”Ja, det skulle man kunna säga.”

I regeringskansliet har man redan börjat jobba med paketet, enligt Martin Wästfelt. 

”Beredningsarbetet bedrivs med inriktning mot och utgångspunkt i att vår överenskommelse ska ligga till grund för lagstiftning”, säger Martin Wästtfelt. 

Hos IF Metall tittar man på hur man kan ansluta sig till uppgörelsen. 

”Vi vill ha inflytande över den här processen och vi vill inte sitta på läktaren”, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som inte tror det finns utsikter att vända alla i LO-familjen. 

”Det finns ett antal förbund som inte vill vara med”, säger han. 

LO:s ordförande Susanna Gideonsson ger inte mycket för Martin Wästfelts förhoppningar. Orsaken är att LO inte fick igenom sina krav om tryggare anställningsvillkor. 

”När Svenskt Näringsliv sa nej till våra krav, så stängde de den dörren”, säger hon. 

”Överenskommelsen som låg på bordet var jättebra både när det gäller omställning och kompetensutveckling, precis det tjänstemännen efterfrågar. De inte har samma problem med visstidsanställningar och annat skit som vi har”, säger hon. 

Sedan uppgörelsen slöts har Kommunal i sitt avtal med SKR och Sobona fått igenom att visstidsanställningar ska övergå i fast jobb efter 18 och inte 24 månader. Hotell- och restaurangfacket menar sig i sitt avtal ha stoppat missbruk av anställningsformen ”enstaka dagar” och Handels har fått löften om en kartläggning av allmän visstid. 

”Det är små små steg i kanten, men det är inte någon lösning, tyvärr”, säger Susanna Gideonsson. 

Trots att Vänsterpartiet tar strid för LO:s inflytande så önskar hon helst att V skulle avstå. 

”Jag vet inte vad som skulle bli bättre av det. Då får vi kanske en regeringskris i Sverige”, säger hon. 

Har du fört fram det till Nooshi Dadgostar?
”De vet precis vad vi tycker.”

På onsdagen avslöjade Sveriges Radio att LO-basen träffat Centerpartiets Annie Lööf och näst på tur står Liberalerna. Båda partierna har tryckt på att LO genom att säga nej till uppgörelsen har avsagt sig möjligheten till inflytande. 

”Vi tycker att det är vår skyldighet att se till att alla vet hur det fungerar på svensk arbetsmarknad. Det tror vi inte riktigt att de har koll på”, säger Susanna Gideonsson som bjudit in till mötet. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Svenskt Näringsliv avböjer intervju. 

 


Innehåll från First Venture SwedenAnnons

Hållbarhet som investeringsstrategi

Investeringsbolaget First Venture har under 15 år hjälpt svenska innovativa och hållbara företag att skala upp. Bolagets investeringsstrategi innebär bland annat att First Venture investerar i bolag precis innan deras kommersialiseringsresa påbörjas och att bolaget satsar på företag med hållbarhet som en central del av affärsidén.

– Vi vill jobba med bolag som har en mätbar och faktisk påverkan, och vi har under 15 år kunnat visa att vår långsiktiga investeringsstrategi ger bra avkastning, säger bolagets vd David Wendel.

First Venture grundades av Peter Werme och Rune Nordlander som när de träffades på ABB insåg att deras bakgrunder inom finans och it-entreprenörskap kompletterade varandra. Det blev starten på Första Entreprenörsfonden som nu 15 år senare heter First Venture och där är alltså David Wendel vd.

– Grunden i vår investeringsstrategi är densamma nu som då, att investera i bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet. Dels för att dessa bolag har en reell möjlighet till positiv påverkan på mänsklighet och planet, dels för att det är branscher med starkt underliggande tillväxt och förutsättning för god avkastning, säger han.

Investering i kritiskt läge

First Venture investerar i ett för många bolag utmanande läge, det så kallade ”Valley of Death”.

– I början av sin kommersialiseringsresa är portföljbolagen i behov av kapital och kompetens för att växa snabbt och på rätt sätt. Här är vi en utmärkt partner som erbjuder finansiering och erfarenhet av uppskalning utan onödiga risker från ett stort antal bolag. Från ett investeringsperspektiv är tiden precis före bolagens kommersialisering optimal. Bolagen har ännu inte fått någon skenande värdering, och de har inga ytterligare utvecklingskostnader, säger David Wendel.

Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid 

Han lyfter fram tre intressanta företag inom hållbarhet som finns i deras portfölj: Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid. Zigrid utvecklar en produkt som utvinner förnybar energi som tar vara på spillvärme från exempelvis industrilokaler genom en modul som kopplas på en fastighet som alstrar värme. Istället för att spillvärmen släpps ut kan Zigrid erbjuda en lösning som betalar av sig själv genom att skapa energi av luft.

Alelion hjälper bolag att omvandla förbränningsmotorer i större fordon till eldrift med högspänningsbatterier. Alelion finns med i hela kedjan och fungerar som en ”one stop shop” för bolag som vill ha en mer hållbar maskinpark. Cling Systems kopplar samman köpare och säljare av begagnade litium jon-batterier. En tjänst som marknaden är i stort behov av, som inte tidigare har existerat.

– Vi vet att en omställning till eldrivna fordon är viktigt för miljömålen. Men majoriteten av den litium som används i batteriproduktion idag är nybruten, vilket medför en ohållbar påverkan på planeten. Genom Clings lösning kan batteriproducenterna övergå till en cirkulär produktion och begagnade batterier få ett andra liv, säger David Wendel.

Hållbarhet och mångfald 

Branscher som, agritech och sustaintech, är hetare än någonsin. Och utbudet av innovativa bolag och duktiga entreprenörer är stor. Det som däremot behöver ökas är mångfalden.

– I Sverige går cirka 1 procent av investerat kapital till kvinnor och cirka 1 procent till entreprenörer från förorter. Detta är under all kritik! Det är fel ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv, och skadar både samhället och bolagens utveckling. Om investeringskollektivet fortsätter så här kommer tusentals fantastiska idéer aldrig att realiseras, och det förlorar vi alla på, avslutar David Wendel.

Fakta:

First Venture Sweden AB (publ) är ett svenskt investeringsbolag som investerar i tillväxtbolag drivna av entreprenörsteam med stark passion och med förutsättningarna för att bygga framtidens bolag. First Venture grundades för cirka 15 år sedan och har namnkunniga aktieägare som Rutger Arnhult, Håkan Roos och Lottie Tamm med familj.

Läs mer om First Venture och bolagsportföljen

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med First Venture Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?