LO vädjar till V: Fäll inte Löfven – vi vill inte ha regeringskris

LO vill att Vänsterpartiet avstår från misstroendeförklaring i Las-frågan. 

”Då får vi kanske en regeringskris i Sverige”, säger ordförande Susanna Gideonsson till Di. 

LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.Foto:TT; Joey Abrait

Än har inte startskottet gått för regeringens arbete med las-uppgörelsen. Orsaken är att den formella begäran från Svenskt Näringsliv och PTK drar ut på tiden. 

PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt beskriver det som att man måste putsa på uppgörelsen mot bakgrund av att LO inte är med. 

”Det finns ett antal saker som är LO-relaterade, som så klart saknar relevans”, säger Martin Wästfelt. 

Samtidigt måste alla förändringar vägas på guldvåg. 

”Det ska vara en möjlighet för LO-förbund att ansluta sig - eller om hela LO skulle ändra sig”, säger han. 

Hoppas du på att LO ansluter sig?
”Ja, det skulle man kunna säga.”

I regeringskansliet har man redan börjat jobba med paketet, enligt Martin Wästfelt. 

”Beredningsarbetet bedrivs med inriktning mot och utgångspunkt i att vår överenskommelse ska ligga till grund för lagstiftning”, säger Martin Wästtfelt. 

Hos IF Metall tittar man på hur man kan ansluta sig till uppgörelsen. 

”Vi vill ha inflytande över den här processen och vi vill inte sitta på läktaren”, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som inte tror det finns utsikter att vända alla i LO-familjen. 

”Det finns ett antal förbund som inte vill vara med”, säger han. 

LO:s ordförande Susanna Gideonsson ger inte mycket för Martin Wästfelts förhoppningar. Orsaken är att LO inte fick igenom sina krav om tryggare anställningsvillkor. 

”När Svenskt Näringsliv sa nej till våra krav, så stängde de den dörren”, säger hon. 

”Överenskommelsen som låg på bordet var jättebra både när det gäller omställning och kompetensutveckling, precis det tjänstemännen efterfrågar. De inte har samma problem med visstidsanställningar och annat skit som vi har”, säger hon. 

Sedan uppgörelsen slöts har Kommunal i sitt avtal med SKR och Sobona fått igenom att visstidsanställningar ska övergå i fast jobb efter 18 och inte 24 månader. Hotell- och restaurangfacket menar sig i sitt avtal ha stoppat missbruk av anställningsformen ”enstaka dagar” och Handels har fått löften om en kartläggning av allmän visstid. 

”Det är små små steg i kanten, men det är inte någon lösning, tyvärr”, säger Susanna Gideonsson. 

Trots att Vänsterpartiet tar strid för LO:s inflytande så önskar hon helst att V skulle avstå. 

”Jag vet inte vad som skulle bli bättre av det. Då får vi kanske en regeringskris i Sverige”, säger hon. 

Har du fört fram det till Nooshi Dadgostar?
”De vet precis vad vi tycker.”

På onsdagen avslöjade Sveriges Radio att LO-basen träffat Centerpartiets Annie Lööf och näst på tur står Liberalerna. Båda partierna har tryckt på att LO genom att säga nej till uppgörelsen har avsagt sig möjligheten till inflytande. 

”Vi tycker att det är vår skyldighet att se till att alla vet hur det fungerar på svensk arbetsmarknad. Det tror vi inte riktigt att de har koll på”, säger Susanna Gideonsson som bjudit in till mötet. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Svenskt Näringsliv avböjer intervju. 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?