1515
Annons

LO tror inte på koalition

LO säger nej till en blocköverskridande regering mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson varnar för att en koalitionsregering kan bli förödande för S.

Karl-Petter Thorwaldsson.
Karl-Petter Thorwaldsson.Bild:Joey Abrait

De senaste årens politiska turbulens och återkommande kriser har fått allt fler att tala om en blocköverskridande mittenregering som en trolig lösning efter 2018.

Statsminister Stefan Löfven har också klargjort att han vill bryta upp blockpolitiken och söka samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Men nu höjer LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ett varningens finger och gör klart att han kan tänka sig ett samarbete över blockgränsen – men ingen koalitionsregering.

”Jag tror inte att en koalitionsregering är bra. Problemet i de länder som haft det, som exempelvis Tyskland, är att det ger ett väldigt utrymme för mer extrema partier”, säger han.

”Samarbete är en sak, men att gå till val på att bilda en koalition tror jag inte vore bra, varken för Socialdemokraterna eller för de andra partier som går in i en sådan regering.”

LO har tidigare vid flera tillfällen avgjort socialdemokratiska vägval när det gäller hur landet ska styras. Efter valet 1994 pågick samtal om en koalitionsregering mellan Ingvar Carlsson och dåvarande FP-ledaren Bengt Westerberg, men LO satte sig på tvären och fick S att vända sig vänsterut.

Samma sak hände Mona Sahlin när hon 2008 försökte stänga dörren till Vänsterpartiet, och LO protesterade och fick partiet att backa. Enligt Karl-Petter Thorwaldsson har LO:s styrelse under hans ledning bestämt sig för att inte ta den typen av strider.

”Vi har bestämt att det ska vara mer upp till partiordföranden. Vi kommer inte på samma sätt som tidigare lägga oss i detta”, säger han.

Men du sänder ju samtidigt ut en ganska tydlig signal nu när du vänder dig emot en regering med C och L?
”Du frågar mig vad jag tror, och jag tror inte det vore bra”, säger han.

I grunden handlar det om en oro för vad en blocköverskridande regering skulle innebära för Socialdemokraterna, vars systerpartier ute i Europa straffas av väljarna i val efter val, nu senast i Tyskland och Norge.

”Socialdemokraterna verkar vara de som förlorar mest på den så kallade trianguleringen. Det är inte så att väljarna i de här länderna varit rädda för att rösta på partier med ett starkt eget budskap, tvärt om”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I stället lyfter han fram den brittiska Labour-ledaren Jeremy Corbyn, som tagit sitt parti åt vänster, som ett positivt exempel.

”Han fick över 40 procent i valet i somras. Det skulle många andra bara drömma om. Och han har verkligen inte varit rädd för att sticka ut.”

Vad kan svenska Socialdemokraterna lära av det?
”Jag tror mycket handlar om att vara modig och våga stå för sin egen politik. Och sneglar man för mycket in åt mitten riskerar man att förlora stort.”

Centerpartiet och Liberalerna deltar enligt Karl-Petter Thorwaldsson i en inbördes tävlan mellan allianspartierna om vem som står längst till höger.

”Jag har väldigt, väldigt svårt att tro att Stefan Löfven kommer att kompromissa bort de grundläggande rättigheterna i arbetsrätten”, säger han, men tillägger att det kommer kräva ”pragmatiska lösningar” på andra områden.

Ett sådant exempel är en ny bred skattereform.

Regeringens sista budget, med satsningar på 44 miljarder kronor, var ljuv musik för LO ordföranden, som länge tryckt på för större investeringar.

”När vi träffar LO-medlemmar som i dag står och väger om de ska rösta på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, och de är ganska många, är det en fråga som ständigt kommer upp: Hur välfärden fungerar där de bor, och där finns det fortfarande mycket kvar att göra”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

De alltmer högljudda ropen efter nya strukturreformer från ekonomkåren och tidigare S-toppar som Erik Åsbrink ger han inte mycket för, utan beskriver det som ett sätt att ”jävlas med vanligt folk”.

”De vill bland annat släppa hyressättningen fri har jag sett. Då kan mina medlemmar glömma att få en lägenhet i någon av våra regionhuvudstäder”, säger han.

Efter de stora välfärdsreformerna i budgeten ser Karl-Petter Thorwaldsson med tillförsikt på den kommande valrörelsen och säger att ett valresultat för S på 35 procent är inom räckhåll.

”Socialdemokraterna i Sverige är på väg att bli ett av de största partierna i Europa igen.”

Triboron förbättrar rörelseresultatet – en del projekt har lagts på is

Miljöteknikbolaget Triboron redovisar ett rörelseresultat på -2,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (-4,2).

Nettoomsättningen uppgick till 0,2 miljoner kronor (0,2).

”Till följd av den oroliga marknaden samt stigande inflation världen över, fokuserar våra befintliga och potentiella kunder för närvarande mest på att säkra den egna lönsamheten. Därmed har en del projekt lagts på is samtidigt som pågående diskussioner drar ut på tiden ytterligare”, skriver vd Pär Krossling i delårsrapporten.

Han pekar på att även om bolaget offentliggjort få nyheter under det gångna kvartalet har det varit fortsatt aktivt i sin kundbearbetning. 

”Vi har identifierat nya 'prospects' som vi påbörjat diskussioner med samtidigt som vi gjort framsteg med tidigare potentiella kunder. Jag hoppas kunna berätta mera om detta inom en snar framtid”, skriver vd.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -2,4 miljoner kronor (-3,3) under det andra kvartalet. Likvida medel var vid periodens slut 3,1 miljoner kronor (5,5).

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera