ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

LO-toppen varnar för "stökig" avtalsrörelse efter den blocköverskridande överenskommelsen

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fördelningspolitiken som ingår i överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att fackförbundet LO kan behöva kompensera under avtalsrörelsen.

Det säger ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

"Det är klart att det kan bli mer stökigt."

LO-styrelsen är främst oroliga över två områden i överenskommelsen: arbetsrätten och den ekonomiska politiken, konstaterar LO-toppen.

"Det är stora förändringar som vi bedömer som negativa för våra medlemmars framtid. Grundtonen till överenskommelsen var negativ."

Karl-Petter Thorwaldsson slår samtidigt fast att organisationen "naturligtvis" är glad över att det tycks finnas en majoritet i riksdagen för att tillsätta Stefan Löfven som statsminister.

"Men i grunden är vi oroliga för flera av de förslag som finns i överenskommelsen."

Fördelningspolitiken får den hårdaste kritiken från fackförbundet.

"Det här blir en ekonomisk politik för de som har det bäst ställt. Det känns ärligt talat, på ren svenska, jävligt omodernt att skriva fram skattelagstiftning som bara gynnar de som har det bra ställt i Sverige. Det blir stora klyftor mellan rik och fattig."

En sådan politik kan få följder för kommande avtalsrörelser, varnar Karl-Petter Thorwaldsson.

"Vi har avtalsrörelser där vi kan kompensera för saker som inte görs politiskt. Om vi måste kompensera för det i avtalsrörelsen så är det klart att det kan bli mer stökigt."

En sådan utveckling har ägt rum i flera andra europeiska länder, tillägger han.

"Bara de senaste månaderna så har vi sett demonstrationer i Frankrike i protest mot dålig fördelningspolitik där. Det är ingenting som säger att vi inte kan få en sådan period i Sverige", säger LO-toppen.

Karl-Petter Thorwaldsson slår samtidigt fast att det inte är en framgång för LO att alliansen tycks ha dött i och med överenskommelsen.

"Men signalen i världen av den här överenskommelsen är jättestor – att vi inte tänker basera en svensk regering på ett främlingsfientligt parti. Det ska man också ge Centerpartiet och Liberalerna i dag. Det är väldigt, väldigt modigt gjort", säger han.

C och L har inte heller en enkel resa framöver i den här överenskommelsen, fortsätter LO-toppen.

"De partierna har ändå tagit ansvar för det valresultat vi fick i september. Kanske kan vi få en regering i veckan, fyra månader efter valresultatet, som ändå kan fungera under en mandatperiod med ett mycket oklart läge."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer