Annons

LO:s ordförande: ”Fullständigt otänkbart” att nobba oss

LO måste ha inflytande över den nya lagstiftningen om arbetsrätten, något annat är ”fullständigt otänkbart”, enligt ordförande Susanna Gideonsson som spår att förbunden kommer att bära med sig frustrationen in i den pågående avtalsrörelsen. 

Foto:Jessica Gow/TT

LO:s ordförande Susanna Gideonsson menar att det inte går att tänka bort LO på framtidens arbetsmarknad efter beskedet att S vill gå vidare med Svenskt Näringsliv och PTK:s förslag. 

”Om man nu går vidare med det förutsätter det att man faktiskt också tänker på de 1,4 miljoner LO-medlemmar som varje dag går till jobbet, som varje dag ser till att samhället funkar”, säger Susanna Gideonsson, LO-ordförande. 

 ”Vi ser det som fullständigt otänkbart att man skulle göra en lagstiftning som utesluter stora delar av svensk arbetsmarknad”, säger hon vidare. 

Gideonsson var med vid det möte med Socialdemokraternas verkställande utskott där beslutet togs. 

”Jag var precis lika tydlig där”, säger hon. 

Vad har ni att sätta emot, vad blir ert nästa steg?
”Det är det gamla vanliga som vi varit inne på tidigare i den här röran, vi har våra förhandlingar med arbetsgivarna, avtalsrörelsen”, säger hon. 

”Självklart tror jag att frustationen kommer att växa”, fortsätter hon. 

Hur påverkas LO:s relation till Socialdemokraterna om de går vidare utan er?
”Nu vet jag inte om de går vidare utan LO. Det jag hörde arbetsmarknadsministern säga var att de naturligtvis ska se till att alla parterna ska var med i arbetet. Och en lagstigning måste fungera får både arbetare och tjänstemän”, säger hon. 

Det handlar om anställningstrygghet?
”Ja självklart handlar det om det.”

Om Toijer-utredningen var 10 - 1 till arbetsgivarna så är partsöverenskommelsen också en arbetsgivarseger men med 5 - 2, enligt Tobias Baudin, ordförande i det största LO-förbundet Kommunal. 

”När det gäller trygghetsfrågan, inte minst när det gäller medlemmarna i Kommunal, är det alldeles för dåligt. Man kan fortfarande stapla anställningar i 3 - 4 år utan problem”, säger han om partsuppgörelsen. 

”Jag tror att det vore en farlig väg att strunta i Kommunal. Det är ändå en halv miljon välfärdsarbetare. Det tror jag inte att politiken vill.” 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?