ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

LO öppnar för "utbildningsjobb" med lägre löner

  • Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT

LO kan tänka sig lägre löner för nyanlända och andra med utbildningsluckor som inte kommer in på arbetsmarknaden – men på kvällar och helger är det utbildning som gäller.

LO vill nu väcka liv i de förhandlingar om jobb för nyanlända som bröt samman i slutet av förra året.

Förslaget facket kastar in i debatten är en ny anställningsform, utbildningsjobb, som inledningsvis ska omfatta cirka 50 000 personer mellan 25 och 45 år, som har grundskola men inte fullgjort gymnasium.

Ansvaret för den nya anställningsformen har parterna, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson – som även kan tänka sig lägre löner än den kollektivavtalade nivån.

Det var i slutet av förra året som förhandlingarna om enkla jobb mellan LO och Svenskt Näringsliv bröt samman under dramatiska former.

”Det var detta vi var beredda att förhandla med vår motpart om när arbetsgivarna valde att dra sig tillbaka. Detta är ett försök att få liv i förhandlingarna”, säger han.

Hur mycket lägre löner LO kan tänka sig vill han inte säga. Inte heller hur han ställer sig till Svenskt Näringslivs senaste bud på 75 procent av den kollektivavtalade nivån.

”Jag tänker inte ta någon summa där i dag. Det måste vi förhandla med vår motpart om”, säger han.

”Samtidigt säger vi nej till det som varit i debatten om enkla jobb, vi tror inte det är en framtid för svensk arbetsmarknad”, säger han vidare.

För den knappa tredjedel av de nyanlända som inte har en fullgjord grundskoleutbildning måste det till andra åtgärder, enligt LO.

”För dem som är äldre föreslår vi subventionerade arbeten, till exempel beredskapsjobb”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det senaste förslaget från arbetsgivarsidan handlade om en särskild anställningsform med lägre lön på 75 procent av kollektivavtalade nivån men utan bindande krav på kollektivavtal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer