LO öppnar för "utbildningsjobb" med lägre löner

LO kan tänka sig lägre löner för nyanlända och andra med utbildningsluckor som inte kommer in på arbetsmarknaden – men på kvällar och helger är det utbildning som gäller.

LO vill nu väcka liv i de förhandlingar om jobb för nyanlända som bröt samman i slutet av förra året.

Karl-Petter Thorwaldsson.
Karl-Petter Thorwaldsson.Bild:TT

Förslaget facket kastar in i debatten är en ny anställningsform, utbildningsjobb, som inledningsvis ska omfatta cirka 50 000 personer mellan 25 och 45 år, som har grundskola men inte fullgjort gymnasium.

Ansvaret för den nya anställningsformen har parterna, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson – som även kan tänka sig lägre löner än den kollektivavtalade nivån.

Det var i slutet av förra året som förhandlingarna om enkla jobb mellan LO och Svenskt Näringsliv bröt samman under dramatiska former.

”Det var detta vi var beredda att förhandla med vår motpart om när arbetsgivarna valde att dra sig tillbaka. Detta är ett försök att få liv i förhandlingarna”, säger han.

Hur mycket lägre löner LO kan tänka sig vill han inte säga. Inte heller hur han ställer sig till Svenskt Näringslivs senaste bud på 75 procent av den kollektivavtalade nivån.

”Jag tänker inte ta någon summa där i dag. Det måste vi förhandla med vår motpart om”, säger han.

”Samtidigt säger vi nej till det som varit i debatten om enkla jobb, vi tror inte det är en framtid för svensk arbetsmarknad”, säger han vidare.

För den knappa tredjedel av de nyanlända som inte har en fullgjord grundskoleutbildning måste det till andra åtgärder, enligt LO.

”För dem som är äldre föreslår vi subventionerade arbeten, till exempel beredskapsjobb”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det senaste förslaget från arbetsgivarsidan handlade om en särskild anställningsform med lägre lön på 75 procent av kollektivavtalade nivån men utan bindande krav på kollektivavtal.


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?