Annons

LO litar på att S säger nej – Kommunal hotar med ”rejäl strid”

LO litar iskallt på att Socialdemokraterna inte kommer att genomföra ändringarna i arbetsrätten. Skulle partiet göra det så ser LO ingen lång framtid med partiet.

”Då kommer bli en rejäl strid med det socialdemokratiska partiet”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin
LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Kommunals ordförande Tobias BaudinFoto:Di/Press

LO var, föga oväntat, starkt kritiska mot utredarens förslag om ändringar i arbetsrätten.

Att Socialdemokraterna är med och genomför en sådan förändring, som facken anser är en kraftig försämring för arbetstagarnas trygghet, svider.

LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att han litar på att S inte kommer gå vidare med förslaget.

”Jag såg intervjun med Eva Nordmark (arbetsmarknadsminister reds anm.) och hon säger att det här inte lever upp till kraven i Januariavtalet om att man ska ha en maktbalans. Det är vår bedömning och uppenbarligen också ministerns att det här bara gynnar arbetsgivarsidan.”

Det innebär att du litar på att det här inte blir verklighet?
”Ja, det här kommer inte bli lag i Sverige. Det litar jag stenhårt på.”

Punkt 20 i Januariavtalet har tagit emot spott och spe från facken sedan avtalet ingicks mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslagen som lades fram under måndagen var väntade, men inte desto mindre tog LO tillfället i akt att ge utredningen ris.

Om förslagen, trots LO:s tilltro att så inte blir fallet, ändå gå igenom genom att Socialdemokraterna är med och driver igenom dem, ser Karl-Petter Thorwaldsson en kantstött relation mellan S och LO.

”Det är klart att det inte skulle funka. Det skulle bli jättejobbigt om Socialdemokraterna säger att de negligerar LO och gör det här mot vår vilja. Då skulle vi få väldigt dålig stämning i Sverige”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Exakt vad ”väldigt dålig stämning” innebär vill LO-toppen inte precisera.

”Jag tänker inte hota om något. Men det är klart att de inte går vidare med detta. Alla fack är på samma linje och då blir det inte lag”, säger han.

S sitter onekligen med tummarna i skruvstädet. Partiet tvingas välja mellan regeringsmakten och därmed genomföra förändringarna, eller inleda rosornas krig med facken – en handling som sannolikt drar igång en svekdebatt som står sig under en lång tid framöver.

Om LO:s ordförande avstår från att sia, ser Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin in i spåkulan om vad som sker mellan facken och S om förslagen på förändringar i arbetsrätten genomförs.

”Då kommer bli en rejäl strid med det socialdemokratiska partiet”, säger han samtidigt som han tillägger att frågan är hypotetisk eftersom även han litar på att S inte kommer genomföra förändringarna; Januariavtal eller inte.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?