1515

LO litar på att S säger nej – Kommunal hotar med ”rejäl strid”

LO litar iskallt på att Socialdemokraterna inte kommer att genomföra ändringarna i arbetsrätten. Skulle partiet göra det så ser LO ingen lång framtid med partiet.

”Då kommer bli en rejäl strid med det socialdemokratiska partiet”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin
LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Kommunals ordförande Tobias BaudinFoto:Di/Press

LO var, föga oväntat, starkt kritiska mot utredarens förslag om ändringar i arbetsrätten.

Att Socialdemokraterna är med och genomför en sådan förändring, som facken anser är en kraftig försämring för arbetstagarnas trygghet, svider.

LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att han litar på att S inte kommer gå vidare med förslaget.

”Jag såg intervjun med Eva Nordmark (arbetsmarknadsminister reds anm.) och hon säger att det här inte lever upp till kraven i Januariavtalet om att man ska ha en maktbalans. Det är vår bedömning och uppenbarligen också ministerns att det här bara gynnar arbetsgivarsidan.”

Det innebär att du litar på att det här inte blir verklighet?
”Ja, det här kommer inte bli lag i Sverige. Det litar jag stenhårt på.”

Punkt 20 i Januariavtalet har tagit emot spott och spe från facken sedan avtalet ingicks mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslagen som lades fram under måndagen var väntade, men inte desto mindre tog LO tillfället i akt att ge utredningen ris.

Om förslagen, trots LO:s tilltro att så inte blir fallet, ändå gå igenom genom att Socialdemokraterna är med och driver igenom dem, ser Karl-Petter Thorwaldsson en kantstött relation mellan S och LO.

”Det är klart att det inte skulle funka. Det skulle bli jättejobbigt om Socialdemokraterna säger att de negligerar LO och gör det här mot vår vilja. Då skulle vi få väldigt dålig stämning i Sverige”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Exakt vad ”väldigt dålig stämning” innebär vill LO-toppen inte precisera.

”Jag tänker inte hota om något. Men det är klart att de inte går vidare med detta. Alla fack är på samma linje och då blir det inte lag”, säger han.

S sitter onekligen med tummarna i skruvstädet. Partiet tvingas välja mellan regeringsmakten och därmed genomföra förändringarna, eller inleda rosornas krig med facken – en handling som sannolikt drar igång en svekdebatt som står sig under en lång tid framöver.

Om LO:s ordförande avstår från att sia, ser Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin in i spåkulan om vad som sker mellan facken och S om förslagen på förändringar i arbetsrätten genomförs.

”Då kommer bli en rejäl strid med det socialdemokratiska partiet”, säger han samtidigt som han tillägger att frågan är hypotetisk eftersom även han litar på att S inte kommer genomföra förändringarna; Januariavtal eller inte.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?