1515
Annons

LO: "Girigheten har tagit över"

Fackförbunden LO och Kommunal riktar hård kritik mot Nordeas flyttbeslut – och kan nu lämna banken.

 

”Girigheten har tagit över själen hos Nordea”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Di.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Bild:Anders Wiklund/TT

Nordeas beslut att flytta huvudkontoret från Sverige till Finland för den svenska fackföreningsrörelsen att rasa.

”Det är ett väldigt kortsiktigt tänk. Girigheten har tagit över själen hos Nordea”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Di.

LO och dess fackförbund använder främst Nordea och banken förvaltar miljarder åt facken. Men Karl-Petter Thorwaldsson vill ännu inte ge besked om facken lämnar Nordea.

”Nu ska vi diskutera saken i förbundsstyrelsen och komma fram till ett beslut”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Men du säger att girigheten har tagit över själen hos Nordea, kan verkligen LO vara kund hos en sådan bank?

”Det är för tidigt att säga. Nu ska vi ta två djupa andetag och diskutera saken i lugn och ro. Men det är klart, Nordea är vår huvudbank och det finns ett stort symbolvärde om vi lämnar.”

Kommunals ordförande Tobias Baudin är också mycket besviken över Nordeas agerande.

”Vi erbjuder lån åt en halv miljon medlemmar via Nordea. Borde vi göra det via en utländsk bank? Vi har också placeringar värda drygt en miljard kronor hos Nordea”, säger Tobias Baudin som tidigare uppgett att fackförbundet kan komma att lämna Nordea om banken lämnar Sverige.

”Jag ogillar det här agerandet av Nordea starkt”, fortsätter Tobias Baudin.

Han kommer nu att lyfta upp frågan om huruvida Kommunal ska fortsätta att vara kunder i Nordea i förbundsstyrelsen.

Kommer ni fortsätta att vara kunder hos Nordea?

”Vi ska nu lyfta den här frågan i förbundsstyrelsen och diskutera igenom saken”, säger Tobias Baudin och poängterar att han vill vidta eventuella åtgärder på ett ansvarsfullt sätt så att Kommunals tillgångar inte minskar i värde.

Vilka reaktioner har du fått från medlemmar efter ditt utspel om att ni kan lämna Nordea om banken lämnar Sverige?

”Jag har aldrig fått så här mycket positiva reaktioner. Det finns ett extremt starkt stöd hos medlemmarna om vi skulle välja att lämna Nordea som kunder, de tycker att bankens agerande är helt felaktigt”, säger Tobias Baudin.

”I dag har jag varit på arbetsplatsbesök i Kalmar och där har vi diskuterat frågan. Kommunals medlemmar frågar sig varför Nordea inte vill vara med och bidra till banksystemets säkerhet, utan i stället hotar den svenska välfärden på det här sättet.”

Fackförbundet Transport kommer dock definitivt att fatta ett beslut om att flytta medlemsavgifterna enligt ordföranden Tommy Wreeth. Han beskriver storbankens beslut som"utstuderad skatteplanering".

"Vi tog i juni ett beslut i förbundsstyrelsen om att lämna Nordea om banken skulle bestämma sig för att flytta huvudkontoret. Nu är det ett faktum och då drar vi oss ur", säger han till Dagens Nyheter.

Totalt rör det sg om flöden av medlemsavgifter på mellan 19 och 21 miljoner kronor i månaden. Tommy Wreeth säger att Transport kommer att driva frågan inom LO och att han förutsätter att LO:s styrelse fattar ett liknande beslut.

Även Handelsanställdas förbund avslutar omgående affärerna med Nordea, rapporterar Svenska Dagbladet. Det rör sig bland annat om affärer för en dryg halv miljard kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?