1515
Annons

LO går vidare med förhandlingar om etableringsjobb

LO säger ja till de nya etableringsjobben och är nu redo att gå in i en ny fas i förhandlingarna med staten. Men flera förbund står utanför uppgörelsen.

 

Di rapporterade redan i förra veckan att parterna var på väg att desarmera den politiskt känsliga frågan om enkla jobb och att en ny uppgörelse låg mycket nära.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Bild:Anders Wiklund/TT

Och nu står det klart att en majoritet av LO:s förbund ger grönt ljus till de nya etableringsjobben, som ska göra det lättare för nyanlända och långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden.

”Vi har beslutat att vi ska gå vidare med etableringsjobben och att LO ska gå in och förhandla med staten”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Di.

Arbetsgivarna har liksom Unionen redan sagt ja till etableringsjobben och det som dröjt har varit ett besked från LO-kollektivet.

Bakom det nya beslutet står flera av de tyngsta förbunden, som IF Metall, Kommunal och Handels. Även Hotell- och restaurangfacket, som tidigare vacklat, ger nu klartecken.

Flera LO-förbund har dock valt att ställa sig utanför uppgörelsen, bland annat Transport och Byggnads.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson konstaterar att det nu finns ett brett fackligt stöd för den nya anställningsformen och tycker att parterna enats om en bra modell.

”Den har goda förutsättningar att bli betydligt mer framgångsrik än vad tidigare insatser har blivit”, säger hon.

Parternas uppgörelse bygger på att staten är redo att gå in med kraftfulla subventioner och där väntar nu förhandlingar med regeringen.

Enligt Torbjörn Johansson är det mycket viktigt att man lyckas nå i mål och få de nya etableringsjobben på plats.

”Det här är en för viktig fråga för att vi ska sjabbla bort den. Det här handlar om att de här människorna ska kunna integreras och komma in på arbetsmarknaden”, säger han.

Samtidigt hoppas han att allianspartierna nu ska lägga ned sitt vapenskrammel om lägre ingångslöner. Precis som IF Metall-basen tror Torbjörn Johansson att den nya modellen har potential att ge flera nya jobb än tidigare försök.

”Om alla goda krafter tar i och hjälps åt så kommer vi att göra något riktigt bra av det här, det är jag övertygad om”, säger han.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Trumpanhängare går framåt i primärval

Tisdagens primärval i USA blev en framgång – åtminstone för de kandidater som backas upp av ex-president Donald Trump. Han anses därmed ha stärkt sitt grepp om Republikanerna.

Republikanska politikern Leora Levy.
Republikanska politikern Leora Levy.Foto:Anthony Quinn

Primärval hölls på tisdagen i delstaterna Wisconsin, Minnesota, Vermont och Connecticut. I Wisconsin vann affärsmannen Tim Michels, som backas av Donald Trump.

Även i Connecticut hölls primärval på tisdagen. Där valdes något oväntat Leora Levy. Det överraskade resultatet kan förklaras med att Donald Trump bara några timmar innan FBI slog till mot hans hem i Mar-a-Lago i måndags höll ett möte till förmån för Leora Levy – vilket tros ha påverkat valutgången.

Samtidigt som Trumpanhängarna vinner mark har också tio Trumpkritiska republikaner i kongressen antingen avgått eller förlorat sina primärval. Det gör att Donald Trump nu anses stärka sitt grepp om partiet.

Men primärvalen var också en framgång för kvinnorna. I Minnesota vann demokraten Ilhan Omar primärvalet med en hårsmån. Omar, tillhör ”The Squad”, en grupp kvinnliga representanthusledamöter i Demokraternas vänsterfalang. Hon vann med några få procents marginal.

I Vermont vann demokraten Becca Balint som nu kan bli den första kvinnan att representera delstaten i kongressen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera