Och nu står det klart att en majoritet av LO:s förbund ger grönt ljus till de nya etableringsjobben, som ska göra det lättare för nyanlända och långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden.
”Vi har beslutat att vi ska gå vidare med etableringsjobben och att LO ska gå in och förhandla med staten”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Di.
Arbetsgivarna har liksom Unionen redan sagt ja till etableringsjobben och det som dröjt har varit ett besked från LO-kollektivet.
Bakom det nya beslutet står flera av de tyngsta förbunden, som IF Metall, Kommunal och Handels. Även Hotell- och restaurangfacket, som tidigare vacklat, ger nu klartecken.
Flera LO-förbund har dock valt att ställa sig utanför uppgörelsen, bland annat Transport och Byggnads.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson konstaterar att det nu finns ett brett fackligt stöd för den nya anställningsformen och tycker att parterna enats om en bra modell.
”Den har goda förutsättningar att bli betydligt mer framgångsrik än vad tidigare insatser har blivit”, säger hon.
Parternas uppgörelse bygger på att staten är redo att gå in med kraftfulla subventioner och där väntar nu förhandlingar med regeringen.
Enligt Torbjörn Johansson är det mycket viktigt att man lyckas nå i mål och få de nya etableringsjobben på plats.
”Det här är en för viktig fråga för att vi ska sjabbla bort den. Det här handlar om att de här människorna ska kunna integreras och komma in på arbetsmarknaden”, säger han.
Samtidigt hoppas han att allianspartierna nu ska lägga ned sitt vapenskrammel om lägre ingångslöner. Precis som IF Metall-basen tror Torbjörn Johansson att den nya modellen har potential att ge flera nya jobb än tidigare försök.
”Om alla goda krafter tar i och hjälps åt så kommer vi att göra något riktigt bra av det här, det är jag övertygad om”, säger han.