ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

LO-fack oroas av Centerns krav på Stefan Löfven

Rör inte las, arbetsrätten eller lönebildningen. Flera LO-fack vill inte se att S-ledaren Stefan Löfven går med på några av Centerledaren Annie Lööfs tuffare krav.

Både Byggnads och Seko är noga med att betona att de inte lägger sig i själva regeringsprocessen.

"Det får Stefan sköta", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Men rent sakpolitiskt har han och kollegan på Seko, Valle Karlsson, sina ståndpunkter klara.

"När man har ser vad man har fått se, det skapar en oro naturligtvis, det vore konstigt annars, säger Johan Lindholm som trycker på att han för medlemmarnas intressen noga kommer att bevaka utvecklingen."

"Klart att arbetsrätten är en känslig fråga för vår del", säger Valle Karlsson.

Lönebildningen, med lagstadgade lägre löner för nyanlända, är en annan fråga som facken absolut inte vill släppa till politikerna.

"Det är djupt allvarligt om politikerna tror att de på ett bättre sätt kan lösa det här", säger Johan Lindholm som tror att medlemmarna känner en oro för vad S och Stefan Löfven kan tänka sig sälja ut i förhandlingar med Centern, som krävt borgerlig politik för att släppa fram Löfven som statsminister.

Valle Karlsson irriterar sig på Annie Lööfs ultimativa krav.

"Hon är välkommen hit på en förhandlingskurs", säger han lite syrligt.

Om C-förslaget om sänkta skatter säger Seko-ordföranden:

"Våra medlemmar har väl inget emot sänkta skatter, men det blir svårt med en ekvation som går ihop med att täppa till hålen i välfärden. Men visst, om de är beredda att höja kapitalskatterna så."

Det finns också politiska risker med ett samarbete mellan C och S. Ännu fler besvikna väljare kan dra till Sverigedemokraterna.

"Den risken kan inte uteslutas. Det är lite oavhängigt vad som blir slutresultatet, om de nu får ihop något", säger Valle Karlsson.

"Men det tror jag tyvärr man får ta med i beräkningen", fortsätter han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies