LO: Det läcker i taket – höj kapitalskatterna

Vissa läckande hål i botten har täppts igen, men det är fortsatt öppet i taket. LO vill se ökade skatter för de rika för att krympa inkomstklyftorna.

”Och socialdemokraterna går inte fria från den här kritiken”, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto:Robin Haldert / TT

LO lägger, på beställning av senaste kongressen, fram sin andra rapport på temat ökad jämlikhet, med fokus på ökad ekonomisk omfördelning.

Inkomstskillnaderna har ökat stadigt de senaste 20–30 åren och Sverige har halkat ner från första platsen på 1980-talet till runt tionde plats, enligt den internationella ekonomiska organisationen OECD. Oberoende forskare har pekat på att det hänger ihop med urgröpta transfereringssystem och sänkta kapitalskatter – dock inte ökade löneskillnader.

Det är inga nya hokuspokus-åtgärder LO lägger fram för politikerna – med målet att Sverige till 2030 återigen ska vara världens ekonomiskt mest jämlika land.

”Det handlar om att höja skatten för de rika och höja nivåerna för de fattiga”, säger LO-ordföranden.

Vissa justeringar i botten av inkomstligan har gjorts, bland annat höjning av a-kassan och en utjämning av pensionärsskatten. Men kapitalskatterna för de rika har inte LO:s moderparti, Socialdemokraterna, vågat röra, mer än ytterst lite på marginalen.

”Våra politiska partier, tyvärr också Socialdemokraterna får jag säga, än så länge är det bara läpparnas bekännelser, det är väldigt få beslut tagna som leder till minskade skillnader. Tvärtom, skillnaderna fortsätter att öka i Sverige”, säger Thorwaldsson som också sitter i S verkställande utskott.

Under de senaste 10–20 åren har förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt slopats och fastighetsskatten sänkts märkbart för de rika. Nu vill alltså LO vrida tillbaka klockan. Lika beskattning av olika bostadstyper och framför allt höjd fastighetsskatt lyfter LO fram, något även ekonomiska experter inklusive OECD förespråkar, men något som få politiker vågar ta i. Taket i avgiften gör att en innehavare av en 20-miljoners villa betalar samma fastighetsskatt (eller kommunal fastighetsavgift som det egentligen heter) som en person som äger en villa i Åmål värd strax över en miljon. Det är inte rimligt, tycker LO.

”Men det kommer att vara kontroversiellt”, säger Thorwaldsson, högst medveten om sprängkraften i den frågan.

Facket vill också se någon form av återinförd arvs- och förmögenhetsskatt även om det är oklart hur det konkret ska göras. Men även i botten finns enligt LO läckor kvar att täta och kräver därför höjda ersättningar i a-kassan och sjukförsäkringen, nivåhöjningar som skulle kosta statskassan runt tio miljarder kronor, netto. Ovanpå det vill LO också se högre försörjningsstöd.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.

Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.

2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019. 

Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi

Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.

Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.

Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft.  En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.

Modellen som gillar både stad och landsbygd

Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare. 

Allt om Range Rovers elkraft här 

Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.

Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.

Vanliga frågor och svar om hybridbilar 

Sofistikerat kraftfull

När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid. 

Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning. 

I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar. 

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.

Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen här för privatpersoner 

Mer om kampanjen här för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?