ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Toppmötet i Davos

LO-basen: ”Trump är den 543:e personen jag vill träffa”

De tyska socialdemokraternas ja till regeringsförhandlingar var viktigt även för Sverige. Det säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, på väg till toppmötet i Davos.
Han räknar inte med att stöta på USA:s president Donald Trump – och vill det inte heller.  

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson har förståelse för att det varit mycket svårt för de tyska socialdemokraterna SPD att ge grönt ljus till fortsatta regeringsförhandlingar med de kristdemokratiska CDU/CSU.

”Men för Europas del och för Tyskland del och för Sveriges del var det ett välkommet beslut. Nu kan en stabil regering i Tyskland jobba för högre tillväxt och fler jobb, också i Sverige.”

På vilket sätt påverkar det Sverige, menar du?

”Tyskland i kaos skulle vara väldigt farligt, det skulle lamslå hela EU. Nu får vi se hur det blir med Europapolitiken, där finns en del förslag som kan vara svåra för Sverige, med en väldigt nära koppling mellan euroländerna. Men än så länge tycker jag det ser bra ut.”

Men det är ingen enkel situation för det tyska socialdemokraterna och dess ledare Martin Schulz, som gått till val på att inte regera med Angela Merkel.

”Martin Schulz har haft det jobbigt. Både han och Angela Merkel är stukade efter de svaga valresultaten. De gör allt för att vända utvecklingen”, konstaterar Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-basen räknar med fortsatt stark tillväxt de närmaste åren.

”Det är lite märkligt att man i hela världen beskriver läget som vår, medan man i Sverige – helt utan anledning – beskriver det som höst. Vi har fortsatt hög tillväxt och ökad sysselsättning framför oss”, säger han.

Svenska politiker har blivit mer negativa än befolkning, och talar som en riktig katastrof vore nära förestående, säger han. Han önskar att politikerna fick ”en rejäl dos självförtroende”.

”Förmodligen pratar vi om efter 2020 innan vi ser en bred nedgång i ekonomin. Och vi har än så länge hållit extremt väl i lönebildningen, vi ser än så länge väldigt lite löneglidning”, säger Karl-Petter Thorwaldsson

Förra året steg lönerna med 2,8 procent, inklusive löneglidning.

”Det har tidigare inte varit vanligt med angrepp från riksbanken för att vi inte tar ut mer lönelyft. Men nu har det skett många gånger”, säger han, som hoppas på en ”normalisering” av räntan så att det finns åtgärder att vidta när det väl vänder ned.

De enda riskerna han ser för en fortsatt vinsttillväxt i näringslivet är att flaskhalsar, som brist på arbetskraft och en alltför begränsad rörlighet på arbetsmarknaden.

”Vi har en extrem stark ekonomi, men vi skulle kunna gå ännu bättre. De enda vi kan mäta oss med i dag är oss själva”,s äger han.

Karl-Petter Thorwaldsson deltar för femte gången i världsekonomiskt forum i Davos.

Skillnaden är markant säger han, som betecknar årets agenda som progressiv med målet att tillväxten ska komma alla till del, medan det första året endast fokuserades på besparingar och skattesänkningar som tillfaller de rika.

Han räknar inte med att träffa den amerikanska presidenten Donald Trump och är inte intresserad av att göra det heller.

”Jag gjorde en slags rangordning för mig själv om vilka jag helst träffar under Davosveckan. Donald Trump kom på plats nummer 543.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies