Annons

LO-basen ryter till mot EU:s velande

Hela EU:s handelspolitik riskerar att falla samman om frihandelsavtalet mellan Kanada och EU stoppas.
Det säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och varnar för mycket negativa konsekvenser för EU-samarbetet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Bild:TT

”Det vi sett den senaste veckan skakar hela EU-systemet och riskerar att allvarligt skada EU:s trovärdighet. Alla som värnar om EU borde vara bekymrade”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det var när allt i princip var klart som den belgiska regionen Vallonien satte sig på tvären och vägrade gå med på det historiska frihandelsavtalet Ceta, som var tänkt att undertecknas mellan EU och Kanada i slutet av månaden.

Eftersom alla EU:s 28 medlemsländer måste vara överens, och den belgiska regeringen tvingats dra i bromsen, riskerar nu många år av intensiva förhandlingar att ha skett förgäves.

”Det är inte ens ett land utan en del av ett land som som stoppar det här. Det är helt absurt att man kan ge en så liten andel av Europas befolkning så stort inflytande. Det är något fel på EU om avtalet inte går igenom”, säger Karl Petter Thorwaldsson.

Han varnar för att det belgiska nejet sätter en ny standard och att EU som en följd riskerar att förlamas.

Konsekvenserna för handelspolitiken kommer också bli långtgående.

”I den frihandelsfientliga miljö vi nu lever i så behövs det inte mycket för att utvecklingen helt ska stanna av. Vem skulle vilja sätta sig med EU igen och förhandla frihandel?” säger han.

En del av LO-ordförandens besvikelse beror på att han själv och LO lagt ned mycket tid och möda på att förhandla fram avtalet, som är kontroversiellt inom delar av fackföreningsrörelsen.

”Vi har lagt ned tiotusentals arbetstimmar. Det här är ett arbete som pågått i många, många år. Varför ska vi ägna så mycket tid och så mycket kraft åt något som EU sedan inte orkar ta beslut om.”

På fredagen ska EU:s stats och regeringschefer diskutera Ceta, och den franskspråkiga belgiska landsdelen utsätts nu för stenhårt tryck att backa. Såväl EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström som Kanadas och Belgiens handelsministrar har träffat den vallonske regeringschefen Paul Magnette.

”Mycket, mycket svårt”, sa Magnette om möjligheterna att nå en lösning, rapporterar TT.

Karl-Petter Thorwaldsson följer det hela med oro.

”Det är väldigt mycket som står på spel de kommande dagarna”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?