De omfattande satsningarna på fossilfri stålproduktion i norra Sverige kommer inom kort att behöva stora mängder el, om allt går enligt plan.
Därför måste politikerna nu enas om en energiöverenskommelse som släpper fram alla energislag, anser Jan Moström, vd på LKAB.
”Jag tror att det kommer att vara en förutsättning framåt i takt med att vi verkligen förstår vilka enorma mängder elektricitet som måste produceras i Sverige och resten av världen om vi ska ta hand om den klimatpåverkan som vi ser i dag”, säger han i Ekots lördagsintervju.
På frågan om hur viktig en långsiktig blocköverskrivande överenskommelse är, svarar Jan Moström:
”Det är förmodligen en av de viktigaste frågor som vi modern tid har att ta ställning till.”
Vad gäller regeringens prioritering för ny kärnkraft säger Jan Moström att LKAB tittar på möjligheterna med små modulära reaktorer, SMR. Han välkomnar tekniken, om den går att räkna hem.
”Förutsatt att den är konkurrenskraftig och att vi får tillstånd. Ska vi genomföra den gröna omställningen så kommer vi att ersätta enorma mängder olja, kol och gas med elektricitet”, säger han.
På kort sikt är en kraftigt utbyggd vindkraft lösningen för att få till ökad elproduktion snabbt. Då måste kommunerna lockas till att godkänna ansökningar om att bygga vindkraft, anser Jan Moström.
Det betyder dock inte att det kommunala vetot ska tas bort.
”Någonstans måste det finnas en balanserande kraft om hur kommuner ska se positivt på att bevilja och befrämja vindkraft, men det kanske också behövs tydligare statlig styrning om hur man faktiskt får igång produktion av elkraft nu”, säger Jan Moström.
LKAB-toppen menar att regeringens plan för vindkraft, som bland annat innebär att subventionerna för vindkraft till havs slopas och att staten inte ska kompensera kommuner som säger ja till utbyggnad av vindkraft, inte är tillräcklig.
”Det är svårt att säga att den är tillräcklig. Jag skulle gärna se ett större fokus på hur vi överhuvud taget ska producera konkurrenskraftig el under en väldigt lång period. Vi behöver en mer sammanhållen politik, mer blocköverskridande, för den här typen av beslut får inte omformuleras var fjärde år”, säger han.
Att energipolitiken blivit en del av ett kulturkrig i politiken anser Jan Moström är mycket olyckligt. Därför uppmanar han till en bred överenskommelse om energipolitiken, något Socialdemokraterna förordat. Ulf Kristersson (M) har gett samtalen kalla handen.
”Ska vi klara av den här utmaningen på så kort tid så måste det till en helt annan form av styrning, av hur vi använder samhällets resurser för att göra det här. Det betyder att du måste ha en strategi, du måste ha en uthållighet, du måste ha ett tjugo-, trettio- eller fyrtioårsperspektiv – inte ett fyraårsperspektiv”, säger Jan Moström.
Slutsatsen som LKAB:s vd drar är att energipolitiken som nu förs inte håller måttet för att möta de behov av el som väntar Sverige.
”Jag är ganska övertygad om att den inte räcker”, säger Jan Moström.
Ett av de industriprojekt som kommer att kräva mycket energi är Hybrit, ett samarbete för fossilfritt stål mellan LKAB, SSAB och Vattenfall.
Tanken är att stålet ska komma ut till marknaden år 2026. När stora delar av världen nu går mot en lågkonjunktur skulle det ekonomiska läget kunna hota satsningen. Detta eftersom stålet som är framtaget utan kol i produktionen är dyrare än konventionellt framtaget stål.
Trots att ekonomierna kyls ned tror Jan Moström att köpare står på kö för det fossilfria stålet, men det ekonomiska läget kan ha viss påverkan.
”Det är klart att det påverkar, allt annat vore dumt att säga. Vi pratar om väldigt stora investeringar och vi har en inflation nu som är otäck, skulle jag vilja säga. Det i kombination med att världsmarknaden för vår produkt är väldigt volatil så det är klart att man måste beakta det”, säger han.