1515
Annons

LKAB tar nedskrivningar

Det statliga gruvbolaget LKAB kommer inte att starta upp sin nya dagbrottsgruva Mertainen utanför Svappavaara, mot bakgrund av den rådande situationen på marknaden.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bild:TT

Som en konsekvens av beslutet har LKAB:s styrelse även beslutat att skriva ner värdet på koncernens tillgångar med 1,2 miljarder kronor, vilket kommer att påverka resultatet för det fjärde kvartalet.

Beslutet om investeringen vid Mertainen togs 2010, när priserna på grov järnmalmsfines var höga. LKAB påpekar att marknaden har förändrats under de senaste åren och att bolaget därför inte får lönsamhet på produkterna just nu.

LKAB:s strategi för att maximera pelletsproduktionen ligger dock fast och efterfrågan på förädlade järnmalmsprodukter är stark, skriver bolaget vidare.

LKAB kommer nu att fokusera på dagbrotten Leveäniemi och Gruvberget i Svappavaara. Mertainen-gruvan får "vila tills marknadsförutsättningarna ändrats", kommenterar Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?