1515
Annons

Ljusning i hamnkonflikten – lockouthot dras tillbaka

Hamnkonflikten som rasat hela året ser ut att komma ett steg närmare en lösning.

Sedan medlarna lämnat ett nytt bud på lördag förmiddag drar arbetsgivarparten tillbaka sitt lockoutvarsel.

Foto:Bjˆrn Larsson Rosvall/TT

En infekterad konflikt har länge plågat Sveriges hamnar. Kärnan i bråket är att arbetsgivarna, Sveriges Hamnar, inte vill teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet utan med det större Transportarbetarförbundet.

I stället vill arbetsgivarsidan ingå ett så kallat andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet.

Sedan den 23 januari har nästan 100 punktstrejker genomförts i ett femtontal hamnar, samtidigt som förhandlingar hittills har varit fruktlösa.

Den 22 januari lämnade Statliga Medlingsinstitutet ett förslag till lösning av konflikten, som Sveriges Hamnar accepterade. Hamnarbetarförbundet avvisade det dock.

På lördagen har medlarna lämnat ett nytt bud.

”Vi kommer nu behandla och överväga medlarnas nya förslag till lösning av konflikten. Vi ser positivt på att medlarna gett parterna gott om svarstid eftersom det ger båda sidor nödvändig tid till eftertanke och analys. Situationen är mycket allvarlig varför det vilar ett stort ansvar på parterna att göra sitt yttersta för att komma överens”, säger Mattias Dahl vd, Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Svaret på det nya medlarbudet ska lämnas på onsdag eftermiddag.

”Genom att ensidigt och villkorslöst återkalla alla våra lockouter vill vi ge oss och Hamnarbetarbetarförbundet bästa tänkbara möjlighet att nogsamt överväga medlarnas bud”, säger Mattias Dahl.

Hamnarbetareförbundet har ännu inte kommenterat det nya medlarbudet.


Pensionsmyndigheten lägger locket på om miljardkravet på Swedbank

Pensionsmyndigheten vill inte förklara sitt krav mot Swedbank på 4 miljarder kronor – varken hur beloppet beräknats eller vilken grund myndigheten anser sig ha för det.

Pensionsmyndigheten hälsar dock att man ”ser fram emot fortsatt dialog med banken”.

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

fredagskvällen meddelade Swedbank att man mottagit en skrivelse från Pensionsmyndigheten som innehåll ett krav på 4 miljarder kronor kopplat till bankens roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012–2015.

Fondbolaget Optimus var en sorts föregångare till pensionsbedrägeriet i Falcon Funds som började nystas upp 2016, med delvis samma nyckelpersoner – däribland Max Serwin som dömts till fängelsestraff för sin inblandning i såväl Optimus som Falcon Funds.

Vad gäller Optimus dömdes totalt fyra personer för att under 2012-2013 använda fonden Optimus High Yields pengar till att köpa värdepapper kopplade till amerikanska bostadskrediter, så kallade MBS:er.

MBS:erna köptes dock till våldsamma överpris från en av Optimus ägare, och när de senare såldes gjorde pensionsspararna en förlust på cirka 300 miljoner kronor. Mellanhand i affärerna var Max Serwin. 

Det är sedan tidigare känt att Swedbank agerade förvaringsinstitut åt Optimus High Yield, vilket bland annat innebar att Swedbank skulle identifiera, hantera och övervaka eventuella intressekonflikter i fondens affärer. Trots det kunde fonden alltså köpa värdepapper av fondbolagets ägare till ett kraftigt överpris.

Swedbank har tidigare uppgett för Di att man som förvaringsinstitut åt Optimus High Yield gjorde mer kontroller än vad deras ansvar krävde.

Varför Pensionsmyndigheten nu kräver 4 miljarder kronor av Swedbank är oklart. Bankens pressmeddelande innehåller ingen närmare beskrivning av kravet, och Pensionsmyndigheten är inte intresserad av att förklara vilken grund man anser sig ha för kravet och hur beloppet 4 miljarder kronor har räknats fram.

”Vårt krav är ställt till Swedbank utifrån bankens roll som förvaringsinstitut åt Optimus High Yield. Vi ser fram emot fortsatt dialog med banken”, uppger myndighetens pressekreterare Johan Andersson som svar på Di:s frågor.

Swedbank uppger i sitt pressmeddelande att kravet inte föregåtts av någon skriftväxling eller information till banken från Pensionsmyndigheten. Inte heller detta påstående vill Pensionsmyndigheten kommentera.

4 miljarder kronor motsvarar cirka 2,7 procent av Swedbanks börsvärde, vilket ger en fingervisning om en eventuell kursnedgång på måndag. Swedbank har dock valt att inte göra någon reservering med anledning av kravet, vilket kan ses som en indikation på hur banken bedömer sannolikheten för att behöva betala.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?