”Vi har sett hur successionsmarknaden stabiliserats och nu finns en del som talar för stabilisering också av nyproduktion. Vi har bland annat tagit fasta på att andelen prissänkta lägenheter är lite lägre än tidigare och att de annonserade priserna stabiliserats. Det verkar som om bostadsutvecklarna kanske närmar sig en ny balans”, säger Johan Löf, seniorekonom vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt, men hänvisning till statistik från Booli.
Han noterar också att slutpriserna på nyproduktion stigit något på sistone och att Konjunkturinstitutets barometer i somras visade att husbyggarnas utsikter för byggmarknaden på ett års sikt repade sig en del från tidigare rekordlåga nivåer. Nästa mätning kommer senare i oktober och Johan Löf säger att den blir mycket intressant.
”Dessa förväntningar brukar vara en ganska träffsäker ledande indikator. Även om man får lite olika signaler är de alla åt det bättre hållet”, säger han.
Han påpekar samtidigt att man kanske inte ska tro på någon stark återhämtning på bostadsmarknaden.
”Vi har en avmattning på arbetsmarknaden, även om vi tror att den senaste statistiken överdriver läget. Om oron kring arbetsmarknaden visar sig överdriven finns det hopp för att tro att stabiliseringen på bostadsmarknaden fortsätter, även om vi går mot sämre tider. Dessutom ger lägre räntor stöd. Mot bakgrund av att konjunkturen fortsätter att försvagas kanske man dock inte vågar hoppas på mer än en fortsatt sidledes rörelse”, säger Johan Löf.
Matilda Adelborg, pressansvarig vid Booli, säger att det verkar som om ”det värsta varit” när det gäller prissänkningar på nyproduktion, som verkar ha nått sin topp i våras.
”Vi ser att det sålts ovanligt mycket nyproduktion efter sommaren. Marknaden är absolut i gång, men man har nog behövt komma ned på en lägre prisnivå. Utbudet är också lägre. Byggbolag och köpare kanske mötts på en lägre prisnivå”, säger hon.