Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ljus i mörkret efter coronakrisen – antalet konkurser minskar i Skåne

Under våren tappade många bolag i stort sett hela sitt kundunderlag i ljuset av corona. Men i juni minskade antalet konkurser i Skåne.

”Förhoppningsvis får vi se en återhämtning”, säger Harald Stjerna, vd för Syna.

Foto:Christine Olsson/TT

Konkursstatistiken för årets sex första månader är en trist summering för skånskt vidkommande. Totalt gick 560 företag i konkurs, vilket är en ökning med 32 procent jämfört med samma period förra året. Motsvarande ökning för hela riket är 17 procent.

Förklaringen är föga förvånande den pågående coronapandemin som har stökat till det rejält. Framför allt i mars och april, och i synnerhet inom rese- och besöksnäringen med hotell, restauranger och konferensanläggningar, tappade många bolag snabbt i stort sett hela sitt kundunderlag.

Men i juni minskade antalet Skånekonkurser med runt en procent, i absoluta från sammanlagt 77 till 76 konkurser enligt statistik från kreditupplysningsbolaget Syna. Motsvarande siffra för Sverige som helhet var minus två procent.

I dessa speciella tider är själva konkursinbromsningen en större befrielse än den siffermässigt blygsamma konkursminskningen. Samtidigt blir den försiktigt positiva trenden i juni ännu tydligare vid en jämförelse med maj i år då sammanlagt 87 skånska bolag gick omkull.

”Nu återstår det att se om juni månads hoppingivande siffror fortsätter under juli och augusti som av tradition brukar vara kämpiga för många företag, särskilt inom olika konsultverksamheter som då brukar ha låga intäkter”, säger Harald Stjerna, vd för Syna, och fortsätter:

”Erfarenhetsmässigt vet vi att många företag precis klarar sommarmånaderna för att sedan få svårt att återhämta sig under hösten. Med början i september brukar antalet konkurser stiga igen.”

Enligt Harald Stjerna är det svårt att sia om framtiden. Mycket beror på vilken takt hjulen inom näringslivet börjar snurra igen. Det gäller både för Sverige och för länderna i vår omvärld som vi genom vår export är beroende av.

”Förhoppningsvis får vi se en återhämtning, men allt hänger på hur coronaepidemin utvecklas. Får vi en andra smittovåg i sommar och höst i många länder kommer det att få stor påverkan på det svenska näringslivet”, säger Harald Stjerna.

I Skåne blev AK Frukthuset Specialist, med en omsättning på drygt 64 miljoner kronor, länets största konkurs i juni, följt av privata Bellevueskolan i Malmö. 

Skånes tredje största junikonkurs drabbade golvläggningsföretaget Floor Design Sweden.

”Det är inte mycket jag kan berätta om företaget. Jag får inte tag på bolagets ställföreträdare, och enligt den mejlkontakt som jag haft med bolagets styrelsesuppleant så har företrädaren lämnat landet”, säger konkursförvaltare Cecilia Uddman vid MAQS advokatbyrå.

Enligt Cecilia Uddman är det inte alls ovanligt att företrädare för konkursade bolag håller sig undan.

”Det här är ett klassiskt scenario. Det är inte sällan som svenska bolag startas av personer från andra länder, och när verksamheten inte går så bra som det var tänkt så överger man bara bolaget och flyttar hem”, säger säger Cecilia Uddman.

Hon påpekar att det i sådana här fall brukar ta lite tid innan Skatteverket hinner få bolaget i konkurs, eller att Bolagsverket sätter företaget i likvidation för att senare kunna begära bolaget i konkurs.

”Vi har själva hanterat fler än tio sådana här fall. För cirka tio år sedan, när den svenska kronan stod väldigt lågt i kurs i förhållande till den danska kronan, var det en del danskar som gjorde på det här viset. I dag får man lättare tag på danskarna. Numera är det här förfarandet vanligare bland personer från andra länder i Europa”, säger Cecilia Uddman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?