Ljudlös motorcykel jagar savannens tjuvjägare

Svenska startupen Cakes nya ljudlösa elmotorcykel tar upp jakten på tjuvjägare – med solen som energikälla. ”Det är helt makalöst att få till detta. Med ny teknik, solenergi och ny fordonstyp se till att rädda utrotningshotade djur i Afrika. Det är en magisk kombination”, säger bolagets vd och grundare Stefan Ytterborn.

Den soldrivna elmotorcykeln Cake Kalk AP har utvecklats för att kunna användas där laddinfrastruktur saknas.
Den soldrivna elmotorcykeln Cake Kalk AP har utvecklats för att kunna användas där laddinfrastruktur saknas.

Stefan Ytterborns karriär tog fart när han som anställd designer på Ikea tog initiativet till möbeljättens framgångsrika möbelserie PS. Via det egna hjälmföretaget Poc tog han 2016 steget till att börja bygga elmotorcyklar under varumärket Cake.

Stefan Ytterborn har tidigare startat företaget Poc som tillverkar hjälmar. Nu driver han Cake.
Stefan Ytterborn har tidigare startat företaget Poc som tillverkar hjälmar. Nu driver han Cake.Foto:Jesper Frisk

Cake, som hittills tagit in 200 miljoner kronor i riskkapital, fick internationell uppmärksamhet i fjol då en av världens kändaste producenter och artister, Pharrell Williams, publicerade ett filmklipp på Instagram när han provkörde en Cake-hoj i New York. Artisten lade en beställning på en helgul där och då.

”Det var helt sjukt. Jag tror att han hade 250.000 likes på den. Man blir glad när det dyker upp såna här tur-grejer. Pharrell är en cool kille, därför var det kul att göra”, säger Stefan Ytterborn.

Nu har Cakes motorcyklar på väg till ett nytt sammanhang – långt från New Yorks gator – nämligen i en rad naturreservat på den afrikanska kontinenten, där de ska användas till att spåra och stoppa tjuvjägare. 

Den specialtillverkade Cake Kalk AP (där AP står för anti-poaching) har tagits fram i samarbete med organisationen Southern African Wildlife College (SAWC). För att klara bristen på laddinfrastruktur är fordonen utrustade med dubbla batterier och ett solcellspaket , utvecklat av Utah-baserade Goal Zero som tillverkar mobila solcellslösningar. 

50 par av den specialtillverkade motorcykeln har tillverkats. För varje exemplar som säljs till någon av Cakes kunder skänks en likadan till SAWC:s anti-tjuvjaktsverksamhet som bedrivs i 25 parker över hela Afrika. 

”En eldriven motorcykel löser flera av de problem som Anti-Poaching-verksamheten brottas med. Vi kan ge dem en hoj som inte låter och varnar tjuvjägarna flera kilometer bort och som kan laddas med solenergi ute i det vilda”, säger Ytterborn.

De Cake-modeller som finns på marknaden i dag vänder sig främst till entusiaster, men Ytterborn räknar med att en annan kundgrupp ska bli minst lika stor på sikt: pendlarna. 

”2025 är 70 procent av våra produkter antingen för Last mile-leveranser eller pendlingstransport för privatpersoner”, säger han.

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Charge AmpsAnnons

Här är Charge Amps tydliga vision: ”En global ledare inom elbilsladdning”

Anders Bergtoft, vd på Charge Amps" & avsändare för kampanjen är "Charge Amps"
Anders Bergtoft, vd på Charge Amps" & avsändare för kampanjen är "Charge Amps"

Allt fler väljer laddbara bilar när det är dags att införskaffa bil, och att marknaden i framti-den kommer domineras av elbilar råder inga tvivel. Det menar Anders Bergtoft, vd på Charge Amps, som dessutom berättar att de har stora mål och förväntningar på 2021.

– Vi är ett tillväxtföretag som minst sagt växer så det knakar, och i år ska vi omsätta en kvarts miljard. 

Laddbara bilar är framtidens fordon, det visar inte minst siffrorna vid nybilsförsäljningen både i Sverige liksom globalt. I december månad hade 49,9 procent av svenskarnas nyköpta bilar till-gång till laddkabel, och i grannlandet i väst ligger den siffran på drygt 85 procent. Anders Berg-toft är vd på svenska Charge Amps och berättar att utvecklingen minst sagt gått fort – och kommer fortlöpa.

– I framtiden kommer all nybilsförsäljning vara laddbar. Det finns statliga incitament för att det ska bli så. När vi sitter på vårt kontor i Solna och tittar ut på E4an är det ingen fråga om den nå-gonsin kommer vara fylld med elbilar, utan enbart när. Det är en bransch i tillväxt; bensin- och dieselbilarna kommer inte försvinna över en natt men biltillverkare kommer att övergå mer och mer till att enbart fokusera på elbilar.

– Vi träffade Volvo i fjol och 2025 kommer hälften av deras produktion vara rena elbilar, reste-rande batteri och någon form av hybrid. 

Fokus på design

Charge Amps växer inte bara sett till försäljningen, utan även sett till mängden anställda som närmar sig 60 till antalet. Samtidigt kommer de under 2021 expandera ut på andra marknader i Europa, till en början primärt i Tyskland, Nederländerna och England. Under det första kvartalet är planen att ta in nytt kapital för fortsatt tillväxt, som kommer satsas på både produktutveckling och att lokalisera och starta de europeiska marknaderna.

När allt fler väljer att köpa elbil växer efterfrågan på laddboxar, och inom Charge Amps har stora satsningar gjorts på design. Anders Bergtoft berättar att den traditionella laddboxen är en svart plast- eller plåtlåda som lämnar mycket att önska rent estetiskt – något som de ville ändra på. 

– Designen är viktig för oss. Våra laddboxar är vackra och pryder fasaden, och förhöjer snarare utseendet på den. Men förutom att vara snygga fungerar de oerhört bra och har en väldigt hög kvalitet. Snygg design i kombination med bra hårdvara, tjänster och mjukvara är nyckeln.

Elbilsladdning är inte heller enbart för privatkunder, utan används av företag, på kontor och hos bostadsrättsföreningar. Att kunna erbjuda dynamisk lastbalansering, att kunna hantera laddning av bilen samtidigt som annan förbrukning av el i fastigheten sker parallellt, blir då av förklarliga skäl en mycket viktig funktion. Förutom det har Charge Amps även en molnlösning, där alla boxar är uppkopplade och blir enkla att hantera i molnet. 

– Vi kan ladda upp en ny mjukvara och hantera boxerna väldigt enkelt. Vi har också en app som snart kommer att lanseras där du som slutanvändare kan sköta och justera laddaren via din tele-fon, förklarar Anders Bergtoft.

En global ledare

Ambitionen för Charge Amps är att vara en av de globalt ledande aktörerna inom elbilsladdning. Det är de i dag i Europa, men siktet är redan nu inställt på att ta en världsledande position. Av denna anledning tar de därför in nytt kapital under årets första kvartal, och under nästa år är planen även att börsnoteras. 

Om tio år är det fortfarande ungefär tolv procent av bilflottan i Europa som är elbilar, förutspår han. Även om branschen är i kraftig tillväxt, och Charge Amps själva redan har vuxit med mer än 100 procent, är det alltså tämligen få bilar i sammanhanget som använder sladd ute på de euro-peiska vägarna redan då. Men det finns många goda exempel på svenska företag, exempelvis betalningstjänsten iZettle och musikapplikationen Spotify, som gjort succé globalt, menar Anders Bergtoft.

– Vi är på väg mot samma resa. Det är en gedigen blandning av hårdvara, mjukvara och tjänster – och inte enbart programvara. Att vara en global ledare inom elbilsladdning är en tydlig ambition. Det är det vi satsar på, och det är så vi tänker.

Läs mer om Charge Amps här 

Mer från Charge Amps

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Charge Amps och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?