1515

Livsmedelsverket slår tillbaka mot sillrykten

Efter medieuppgifter om att svenska konsumenter riskerar att oavsiktligt få i sig potentiellt giftig sill från Östersjön går nu Livsmedelsverket ut med en dementi.

Foto:Leif R Jansson / TT

Sill från Östersjön kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att friska vuxna inte äter Östersjösill mer än en gång i veckan, och att barn, ungdomar och kvinnor som tänker få barn senare i livet helt avstår.

Efter en granskning av en svensk tidskrift sprids nu uppgifter om att brister i ursprungsmärkningen av fisken gör att konsumenter ovetandes riskerar att få sill från Östersjön när de köper sillburkar i butik. Detta dementerar nu Livsmedelsverket.

Myndigheten hävdar att den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten, och inte innehåller höga halter miljögifter.

"Grundlöst larmande i media är djupt olyckligt för den som utsätts för budskapet eftersom det skapar oro i onödan", skriver Livsmedelsverket i ett pressutskick.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?