1515
Annons

Livihops vd entledigas med omedelbar verkan

Assistansbolaget Livihops vd Christian Paulsson entledigas med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande.

Livihops aktie som noterades på First North i februari har sedan dess fallit över 40 procent.

Christian Paulsson kommer enligt pressmeddelandet att finnas tillgänglig för bolaget under uppsägningstiden. 

Styrelsen har utsett bolagets chefsjurist Kennedi Samuels som tillförordnad vd.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

”Mondos” väg till toppen skildras i ny dokumentär: ”Känns ganska pinsamt”

Stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis gör sin debut på bioduken i ”Born to fly”, en dokumentärfilm om hans väg till toppen.
”Jag har sett vissa delar och det känns ganska pinsamt”, säger han.

Stavhopparen Armand ”Mondo” är aktuell med dokumentären ”Born to fly”, som handlar om hans väg till toppen.
Stavhopparen Armand ”Mondo” är aktuell med dokumentären ”Born to fly”, som handlar om hans väg till toppen.Foto:Oscar Olsson

Armand Duplantis har gjort fyra världsrekord i stavhopp och är en av världens bäst betalda friidrottare. Nu gör han sin debut på bioduken i en dokumentärfilm om hans liv, ”Born to fly”.

Dokumentärfilmaren Brennan Robideaux började följa Duplantis 2017, när stavhopparen bara var 17 år och redan ett stort namn inom sporten, men ännu inte känd för allmänheten. 

Media och beundrare var ännu inte en del av hans vardag. Han berättar att det var ”spännande, nytt och fräscht” att ha någon som följde hans steg med en kamera.

”Det kändes kul att få min resa till toppen på film. Ungefär som en dagbok. Men nu för tiden är det mycket kameror omkring mig och jag behöver definitivt inte mer. Jag vill inte bli filmad längre, absolut inte”, säger stavhopparen. 

Filmen bygger bland annat på hemmavideor från när han var en liten pojke och hoppar med små stavar i trädgården. Bakom kameran var då hans pappa och storebror.

”Min mamma ville aldrig filma mig. Hon tyckte att jag var överdrivet dramatiskt och kaotisk när jag hoppade. Och att jag grät för mycket”, berättar Armand Duplantis.

Det blir tydligt att hela hans liv har kretsat kring sporten. Som alla andra sporter på elitnivå är det träning varje dag som gäller, men i stavhoppning tränar man ensam.

”Jag har valt en väldigt ensam sport. Men jag har alltid varit bekväm i att göra saker på mitt egna vis och har därför aldrig stört mig på ensamheten. I slutändan har jag alltid min familj”, säger han.

”Det kändes kul att få min resa till toppen på film”, säger Armand Duplantis om sin kommande dokumentär.
”Det kändes kul att få min resa till toppen på film”, säger Armand Duplantis om sin kommande dokumentär.Foto:Oscar Olsson

I filmen får vi se när hans hopp inte går som förväntat. Då kryper han ihop till en boll och slår med frustation på landningsmattan.

”Jag har sett vissa delar och det känns ganska pinsamt. Inte när det kommer till stavhoppningen, det har jag alltid varit bra på, men jag var tonåring och rätt arrogant ibland”, säger Armand Duplantis.

Vid hans sida står alltid pappa Greg Duplantis och mamma Helena Duplantis. De är båda hans tränare och pappan har själv tävlat i stavhopp.

Greg Duplantis framgång blev dock aldrig så stor som sonens. I filmen hör vi pappan berätta om den avund han ibland känner för sonen utan att någonsin känna illvilja. Armand Duplantis nämner flera gånger under intervjun hur tacksam han är för sin familj. 

”De har alltid varit där för mig. Särskilt mina föräldrar. När jag vinner och slår rekord så är det inte bara tack vare mig, det är också tack vare dem”, säger stavhopparen. 

Det är Brennan Robideaux som har skapat och till en början finansierat filmen. Efter fyra år kom Red Bull Media in med finansiering och ett filmteam. Filmskaparen kommer från Lafayette i delstaten Louisiana i USA, samma stad som Armand Duplantis.

”Brennan Robideaux hörde av sig och berättade att han ville göra en dokumentär om mig. Hans pappa var stadens borgmästare så jag visste vem han var. Jag sa ja och han började filma mig mitt sista år i high school.”

Filmens titel, ”Born to fly”, är något som Armand Duplantis sedan länge använt som hashtag i sina inlägg på Instagram. Från början var uttrycket en väns idé.

”Jag var 16 år och en familjevän skrev till mig för att gratulera mig för att jag hade vunnit någon stavhoppstävling. Då skrev han att jag var 'born to fly' och jag tyckte att det lät coolt, så jag började använda det.”

Dokumentärfilmen visar mer utelämnande material än det han postar på sociala medier. Armand Duplantis är aktiv på plattformar som Instagram och Tiktok – där försöker han medvetet hålla sina inlägg ytliga för att inte lämna ut för mycket om sitt privatliv. 

När han inte lägger upp bilder och videor från sporten så är det nästan alltid tillsammans med hans flickvän Desiré Inglander. De blev ihop för två år sedan och har blivit ett populärt par på Instagram och Tiktok.

”För det mesta handlar mitt liv om två saker: sporten och henne”, säger Armand Duplantis.

Armand "Mondo" Duplantis har fyra stycken världsrekord i stavhopp – varav det senaste ligger på 6,21 meter.
Armand "Mondo" Duplantis har fyra stycken världsrekord i stavhopp – varav det senaste ligger på 6,21 meter.Foto:Oscar Olsson

Läs mer: Armand Duplantis är ekonomiskt oberoende: ”Vill inte fastna i det”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera