1515
Annons

Livihop ökade omsättningen i fjärde kvartalet

Assistansbolaget Livihop ökade omsättningen med 9,5 procent under fjärde kvartalet, till 151 miljoner kronor, jämfört med samma period föregående år.

Ebitda-resultatet för perioden uppgick till -3,6 miljoner kronor (-1,3). Resultat före skatt blev -21,1 miljoner kronor (-5,7) och resultat per aktie uppgick till -2:28 kronor (-0:77).

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital uppgick till -21,5 miljoner kronor (-2,7) och -7,6 miljoner kronor (-12,7) efter förändringar av rörelsekapital.

I början av 2020 lade Livihop tillfälligt om strategin och att istället för förvärv fokusera på organisk tillväxt och strategiska rekryteringar. Bolaget har etablerat flera nya lokalkontor samt utökat personalstyrkan väsentligt. De nya etableringar och nyrekryteringar belastar resultatet med cirka 3 miljoner kronor.

Den överenskommelse Livihop meddelade att det nått med de tidigare ägarna av Trea Assistans gör att bolaget lämnar affärsområdet Hemtjänst. Den resultatmässiga effekten av avyttringen uppgår till cirka 23 miljoner kronor.

I slutet av det tredje kvartalet inledde Livihop ett besparingsprogram som slutfördes i slutet av 2020. Bolaget når en årlig besparingseffekt på drygt 10 miljoner kronor och tar kostnader på cirka 8 miljoner kronor som belastar resultatet, merparten under sista kvartalet. 

Covid och andra yttre omständigheter har påverkat Livihop.

”Inom Personlig assistans har vi noterat en generell trögrörlighet som lättade upp lite efter sommaren men för att sen under andra vågen stanna upp”, heter det.

Den avmattning som noterades i slutet av 2019 inom affärsområdet Boenden har även kännetecknat 2020, en effekt av att kommuner har fått ökade besparingskrav. 

”Pandemin har på olika sätt påverkat socialtjänsternas sätt att arbeta vilket även här har inneburit en viss trögrörlighet. Samtidigt vet vi om att fler och fler far illa under dessa omständigheter och att det finns ett stort uppdämt behov av placeringar från socialtjänster i Sveriges kommuner och vi som är en aktör med bred kompetens har goda möjligheter att hjälpa dessa individer”, skriver Livihop.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera