”Företagskultur!”
Börsbolags-vd:n Lars Stenlund slog näven i bordet och spände ögonen i Niclas Lundell och Andreas Pelme. De hade förberett en tjusig presentation för sin skuggstyrelse, där Lars Stenlund ingick.
De hade berättat hur Personalkollen skulle gå från mindre än 1 miljon kronor i omsättning till att bli ett tillväxtföretag och det snabbt: ta in riskkapital på några miljoner och anställa x antal säljare.
Som svar fick de en rejäl tankeställare om hur långsiktiga företag byggs och vikten av att bestämma sig för vilken typ av företag de vill driva.
”Det kändes som ett slag i magen. Han är ju vd för Vitec, ett mångmiljardföretag. Efteråt klev vi ut och undrade ’hur tänkte vi?’ Det är väldigt lätt att tänka riskkapital, ta lite genvägar. Men risken är att man inte får kostnadsmedvetenhet. Vi bestämde oss för att jobba organiskt, och ha en stabil organisation i stället för att växa snabbt. Det blev vändningen för oss”, säger Niclas Lundell.
2015, året efter mötet, nådde bolaget nollresultat med sitt webbaserade personal- och lönehanteringssystem. I år är de Gasellvinnare i Västerbotten.
”Vi har ändå bromsat. Det hade kunnat gå ännu snabbare. Vi tar bara in så många nya kunder som vi hinner”, säger Andreas Pelme.
De utgör ett perfekt ledarpar: Niclas Lundell är vd på huvudkontoret i Umeå med säljorganisationen och Andreas Pelme är utvecklingschef i Linköping med systemutveckling och support.
”Det ena hade inte gått utan det andra. Jag tänker mer logiskt. Niclas är superentreprenören och har ett fantastiskt driv”, säger Andreas Pelme.
Det började dock med en rejäl krasch för Niclas Lundell. Han hoppade av gymnasiet för att starta sitt första företag, ett internetkafé för e-sportare där allt som kunde gå fel också gjorde det. Som 20-åring satt han med ett konkursat företag och kravbrev i 100 000-kronorsklassen som dunsade in genom brevinkastet.
”Jag skämdes under väldigt många år, i dag kan jag se positivt på det. Så länge man gör rätt för sig kan en konkurs vara något bra. För vår resa med Personalkollen har det varit en viktig erfarenhet: det gav momentum, boost och energi. Och jag ville ha revansch”, säger han.
2008 reparerade han datorer åt privatpersoner och sprang in i en ny affärsidé. En kompis som har restaurang berättade om hur hotell- och restaurangbranschen i princip inte hade kommit längre än till den gamla stämpelklockan och schemat på väggen för att hantera arbetstider, samtidigt som personalomsättningen är hög.
Niclas Lundell kontaktade Andreas Pelme som han kände sedan tiden med kaféet. Han studerade datavetenskap och parallellt med studierna började de bygga ett webbaserat system för tider och schema riktat till hotell- och restaurang.
”Efter ett tag lade vi också in löner i systemet. Det skiljer oss från konkurrenterna: personalen stämplar in på en Ipad, det stäms av mot schemat och så spottar systemet ut bokföringsunderlag, skattedeklarationer och bankfiler.”
Redan från dag ett hade de testkunder bland krogar och nattklubbar i Umeå. Det gav erfarenhet men ingen ekonomi. Niclas Lundell tog dyra sms-lån för att finansiera företaget och de slet dygnet runt med att utveckla och få in kunder. När systemet krånglade åkte Niclas Lundell ut och agerade levande stämpelapparat med papper och penna medan Andreas Pelme försökte hitta buggen.
”Det var tungt, vi funderade på att lägga ned. Men vi såg ändå potentialen och hade några betalande kunder.”
Så kom första vändningen: Joakim Larsson, vd för Moggliden som förvaltar arvet efter författaren Stieg Larsson, gick in som delägare i företaget.
”Jag lärde känna honom när jag reparerade hans dator och eftersom han kommer från redovisningsbranschen såg han potentialen i det vi jobbade med”, säger Niclas Lundell.
Och andra vändningen: via inkubatorn Infotech Umeå fick Personalkollen under ett år tillgång till en skuggstyrelse där Umeåföretagare gav av sin tid gratis. Förutom Joakim Larsson ingick bland andra Lars Stenlund, vd för det börsnoterade programvarubolaget Vitec, och Roger Vikström, delägare i miljöteknikföretaget Swoosh. De ställde nya krav.
”Vi hade till exempel en mängd testkunder som körde systemet men inte betalade. Skuggstyrelsen ställde som krav att ’till nästa möte ska alla betala’. Det var bara att dela listan i två och ringa runt till alla. De blev arga, men ingen hoppade av. Och vi mångdubblade våra intäkter på ett par veckor”, säger Andreas Pelme.
I dag har Personalkollen 1.100 kunder och växer med 25 till 30 företag i månaden. Omsättningen i år landar på 17 Mkr med en vinstmarginal på 20 procent. Och Lars Stenlund har gått in som delägare.
”Förut höll vi på att drunkna vid vartannat andetag. Nu sitter vi i båten, växer i bra takt, har nöjda kunder och medarbetarna mår bra”, säger Niclas Lundell.