Annons

Talmannen föreslår Löfven som statsminister

Stefan Löfven får en ny chans att bilda regering och nu ska stödet för S-ledaren prövas skarpt i riksdagen. Avgörandet ligger återigen hos Annie Lööf och Jan Björklund.

Foto:TT

Sedan Annie Lööf på torsdagen tvingades kasta in handduken går nu regeringsbildningen in i en ny fas.

Turen har nu gått tillbaka till Stefan Löfven och om en dryg vecka ska stödet för honom som statsminister prövas i riksdagen.

“För mig är det viktigt att markera att det kommer ske en omröstning i kammaren om Stefan Löfven”, säger Andreas Norlén.

Den formella nomineringen av Stefan Löfven kommer att ske den 3 december och två dagar senare, den 5 december, kan omröstningen hållas.

“Det är viktigt för mig att det finns ett tempo i processen. Stämningen i nationen ger vid handen att det nu gäller att arbeta snabbt och effektivt men samtidigt med eftertanke”, säger Andreas Norlén.

Stefan Löfven sa för en dryg vecka sedan att han inte såg någon poäng med att gå fram i en ny statsministeromröstning, så länge det inte finns några nya öppningar.

Det som har hänt sedan dess är att Annie Lööf misslyckats med sitt sonderingsuppdrag och att Centerpartiets och Liberalernas regeringsalternativ därmed har fallit.

Avgörandet ligger nu – återigen – hos Annie Lööf och Jan Björklund. Centerpartiet och Liberalerna har tidigare röstat nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson, men det var innan Annie Lööf hade haft sitt sonderingsuppdrag.

“I det här fallet handlar det om att förhålla sig till det nya läge som uppstod i och med Annie Lööfs besked”, säger Andreas Norlén.

Med de tidsramar som talmannen nu har satt upp är det möjligt att ha en ny regering på plats innan riksdagen ska rösta om budgeten den 12 december. 

Något Andreas Norlén framhöll under sin presskonferens.

“Det finns en logik i att riksdagen först väljer sig en statsminister och därefter beslutar om en budget”, säger han.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?