Annons

Talmannen föreslår Löfven som statsminister

Stefan Löfven får en ny chans att bilda regering och nu ska stödet för S-ledaren prövas skarpt i riksdagen. Avgörandet ligger återigen hos Annie Lööf och Jan Björklund.

Foto:TT

Sedan Annie Lööf på torsdagen tvingades kasta in handduken går nu regeringsbildningen in i en ny fas.

Turen har nu gått tillbaka till Stefan Löfven och om en dryg vecka ska stödet för honom som statsminister prövas i riksdagen.

“För mig är det viktigt att markera att det kommer ske en omröstning i kammaren om Stefan Löfven”, säger Andreas Norlén.

Den formella nomineringen av Stefan Löfven kommer att ske den 3 december och två dagar senare, den 5 december, kan omröstningen hållas.

“Det är viktigt för mig att det finns ett tempo i processen. Stämningen i nationen ger vid handen att det nu gäller att arbeta snabbt och effektivt men samtidigt med eftertanke”, säger Andreas Norlén.

Stefan Löfven sa för en dryg vecka sedan att han inte såg någon poäng med att gå fram i en ny statsministeromröstning, så länge det inte finns några nya öppningar.

Det som har hänt sedan dess är att Annie Lööf misslyckats med sitt sonderingsuppdrag och att Centerpartiets och Liberalernas regeringsalternativ därmed har fallit.

Avgörandet ligger nu – återigen – hos Annie Lööf och Jan Björklund. Centerpartiet och Liberalerna har tidigare röstat nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson, men det var innan Annie Lööf hade haft sitt sonderingsuppdrag.

“I det här fallet handlar det om att förhålla sig till det nya läge som uppstod i och med Annie Lööfs besked”, säger Andreas Norlén.

Med de tidsramar som talmannen nu har satt upp är det möjligt att ha en ny regering på plats innan riksdagen ska rösta om budgeten den 12 december. 

Något Andreas Norlén framhöll under sin presskonferens.

“Det finns en logik i att riksdagen först väljer sig en statsminister och därefter beslutar om en budget”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?