ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Locket på om "anti SD-klausul" från Kristersson

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson hoppas fortsatt på att kunna väljas till statsminister i nästa veckas omröstning. Och samtal pågår in i det sista med C och L, men SD-frågan fortsätter att förfölja M-ledaren. 

Efter Stefan Löfvens möte med talmannen på torsdagsförmiddagen var det Ulf Kristerssons tur att avrapportera.

Och M-ledarens budskap var att han fortsatt står till förfogande och hoppas vinna Centerns och Liberalernas stöd, efter att de två partierna tidigare röstat nej till honom som statsminister. 

“Jag kan bekräfta att det under helgerna har pågått intensiva samtal mellan alliansens fyra partier. De samtalen har varit, som man säger, i god anda och konstruktiva, uppfattar jag det som. Bra samtal på olika vis och de samtalen pågår fortfarande, ingenting är avslutat”, säger Ulf Kristersson.

Centerpartiet och Liberalerna sitter i parallella förhandlingar med Socialdemokraterna och Moderaterna. Och samtalen mellan allianspartierna har i stor uträckning handlat om form snarare än politik, och i centrum står frågan hur SD ska hanteras. 

Eftersom alliansen är mindre än de tre rödgröna partierna har C och L hittills haft inställningen att Ulf Kristersson inte kan bilda en regering eftersom en sådan då blir beroende av SD:s stöd i frågor där de tre rödgröna partierna går samman.

Men uppgifter har förekommit om att en "anti SD-klausul" diskuterats mellan allianspartierna där C och L ska få garantier om att SD inte ges inflytande. Ulf Kristersson är dock fåordig om innehållet i samtalen inom alliansen. 

“Jag kan bekräfta att de här samtalen både har handlat om den politiska inriktningen en regering som jag skulle vilja leda, men också formerna för en sådan regerings parlamentariska arbete”, säger han.

“Jag tror, som ni vet, att vi behöver en borgerlig regering och jag tror att en borgerlig regering är bäst på att med engagemang och kraft driva borgerlig politik, jämfört med en socialdemokratisk som tvingas till eftergifter.”

Hur bedömer du sannolikheten att du lyckas?
“Det här handlar inte om sannolikhetslära. Utan jag är villig att stå till förfogande och jag är villig att bilda en regering, sedan är det alla riksdagens partier som måste bestämma sig för vilken statsminister man vill ha i Sverige.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies