Annons

Live: Het debatt i brittiska parlamentet

Vid det här laget har många dagar kallats ödesdagar i brexitprocessen. Lördagens omröstning om premiärminister Boris Johnsons utträdesavtal kan dock på riktigt bli avgörande.

Foto:Simon Dawson

För första gången sedan sedan Falklandskriget på 1980-talet samlas brittiska parlamentet samlas för en session under en lördag. Ledamöterna ska ta ställning till det nya utträdesavtalet som regeringen och EU kommit överens om. Hundratusentals demonstranter väntas inta Westminster under morgonen.

Exakt när avgörande kan komma är omöjligt att säga. Klockan 10.30 svensk tid kommer Boris Johnson öppna sessionen med ett anförande innan debatten kring utträdesavtalet inleds.

I samband med det kommer också talmannen John Bercow meddela vilka tillägg som kommer att tas upp för debatt och omröstning. Här kommer sannolikt den första indikationen på hur lång tid det kommer att ta att nå ett resultat.

Ett tillägg att hålla särskild koll på har lagts fram av bland annat den konservative ledamoten Oliver Letwin och Labour-ledamoten Hilary Benn. I korta drag går det ut på att bevara det så kallade Benn-tillägget som tidigare godkänts av parlamentet och som i lag tvingar premiärministern att begära en förlängning efter den 31 oktober. Om tillägget godkänns ökar det sannolikheten för att Boris Johnson kommer behöva begära en förlängning av brexit även om regeringens utträdesavtal får stöd i parlamentet. Tillägget skulle sannolikt vinna stöd från oppositionen så väl som moderata konservativa ledamöter.

Frågan som kvarstår är om premiärministern har matematiken på sin sida. Det nordirländska stödpartiet DUP vägrar fortfarande att stödja avtalet. Om Boris Johnson ska vinna lördagens omröstning kommer han alltså att behöva få stöd både av de mer hårdföra brexitörerna i sitt eget parti och rebellerande Labour-ledamöter.

Den hårdföra konservativa falangen ERG, som tidigare röstat ned Theresa Mays utträdesavtal upprepade gånger, kommer att hålla ett sista möte strax innan parlamentssessionen inleds på lördagen. Falangen har tidigare i tidigare omröstningar varit lojala med DUP men flera av gruppens högprofilerade medlemmar har indikerat att de nu kommer att stödja regeringen.

En handfull Labour-ledamöter har uppgett att de kommer att rösta för avtalet på lördagen. Parlamentsledamoten John Mann uppskattade i en intervju på fredagen att fler än nio av hans partikollegor kommer att trotsa partipiskan.

Boris Johnson har försökt locka över röster från oppositionen genom att framställa lördagens omröstning som ett val mellan hans eget utträdesavtal och en avtalslös brexit. Under fredagen fick han stöd från den franske presidenten Emmanuel Macron som uppgav att han inte såg någon anledning att ge Storbritannien ytterligare en förlängning.

För att vinna krävs 320 röster. Enligt Financial Times beräkningar har premiärministern skrapat ihop 319 röster medan Sky News rapporterar något färre.

 


Innehåll från Telia CompanyAnnons

Världsledande svenskt biotechföretag: ”Därför outsourcar vi vår IT”

Scandinavian Biopharma i Solna utvecklar världens första vaccin mot ETEC – något som kan rädda livet på hundratusentals barn varje år.

För sin verksamhet behöver de en IT-miljö i toppklass, och outsourcar successivt sin IT till Telia.

– Min farhåga var att Telia skulle vara för stort och därmed opersonligt. Men det har blivit precis tvärtom – de fungerar som vår egen IT-avdelning, säger Peter Liss, CFO och IT-ansvarig.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Scandinavian Biopharma är ett svenskt forskningsbaserat biotechföretag som tar fram världens första vaccin mot ETEC-bakterier – en ledande orsak till svåra diarréer hos barn under fem år i låg- och medelinkomstländer. En infektion kan påverka den kognitiva utvecklingen negativt och i många fall leda till döden.

– Vaccinet kommer att kunna reducera barnadödligheten och rädda hundratusentals liv per år. Vi har slutfört kliniska studier i USA, Bangladesh, Sverige och Benin med mycket lovande resultat. Dessutom håller vi på att avsluta barnstudier i Zambia samtidigt som vi förbereder en stor effektstudie med barn i Gambia. Målet är ett färdigt vaccin 2024, säger Peter Liss.

ETEC är också den vanligaste orsaken till ”turistdiarré” hos resenärer, militärer och vårdpersonal som besöker eller jobbar i utvecklingsländer i Asien, Afrika och Sydamerika, och ett vaccin tas fram även till den gruppen.

Beroende av en uppdaterad IT-miljö

Scandinavian Biopharma utnämndes 2019 till ”Gasellföretag” av Dagens Industri. Det innebär att bolaget tillhör de i Sverige som växer snabbast samt är lönsamt och har sunda finanser.

– Vi är i en expansiv fas och har dubblat antalet anställda de senaste två åren, och vår omsättning har ökat med 251 procent sedan 2015.

Peter Liss och hans cirka 25 medarbetare sitter på kontoret i Solna norr om Stockholm men har hela världen som arbetsfält.

– Vi är världsledande i vår sektor har ett stort globalt nätverk. Varje vecka har vi digitala konferenser med Asien, Afrika och USA, så vi är beroende av en uppdaterad och säker IT-miljö med smidiga kommunikationslösningar som alltid fungerar. Det var avgörande även före pandemin, men är ännu viktigare nu.

Egen IT-avdelning med ett 20-tal experter

I takt med att företaget växte såg de sig om efter en ny IT-lösning, och valde Telias ”IT-avdelning som tjänst” för snart två år sedan. Tjänsten är ett prenumerationserbjudande och innebär att ett expertteam på cirka 20 personer blir företagets externa IT-avdelning – med support, övervakning av företagets IT-miljö dygnet runt och ansvar för säkerheten.

– Jag kände först en oro inför att Telia är stort, och att vi skulle hamna långt ner på deras prioritetslista. Vi sökte en partner som kunde lära känna oss och vår IT-miljö och ge snabb, personlig support.

Men oron visade sig vara obefogad:

– Telias team känns verkligen som vår egen IT-avdelning, även om de inte sitter hos oss. Vi har lärt känna varandra och de har skräddarsytt en IT-lösning som vi löpande utvärderar och utvecklar. Vi har en support att kontakta, uppstår ett IT-bekymmer löser de det omgående.

Tillgång till spetskompetens

Telia ansvarar för driftsfrågor, backup, cybersäkerhet, datorer och telefoni.

– Vi hade en äldre miljö som uppgraderats till Microsoft 365. Nu använder vi molntjänster mer och Telia har haft utbildningar med personalen bland annat om att dela och lagra dokument och arbeta i grupp digitalt. Vi håller också på att förbättra säkerheten och tillgängligheten för jobb på distans.

Peter Liss sammanfattar samarbetet med att de fått både det stora företagets styrka – Telias spetskompetens inom hela IT-spektrat – och fördelarna med en ”egen avdelning”: personlig och snabbfotad support.

Jobbar proaktivt med säkerheten

För Peter som IT-ansvarig innebär upplägget trygghet och bekymmersfrihet:

– Det är en stor fördel att kunna delegera IT-ansvaret till en kompetent partner. De jobbar proaktivt för att undanröja alla teknikrelaterade risker så att fel kan åtgärdas innan de skapar problem.

Nu ser Peter Liss fram emot att låta IT-miljön utvecklas hand i hand med verksamheten.

– Förutom att vi tar fram vaccinet mot ETEC, har vi också en distributionsverksamhet som växer snabbt. Vi säljer och distribuerar ett brett sortiment av biologiska specialistläkemedel. Den verksamheten finansierar vår vaccinutveckling tillsammans med anslag från EU Horizon 2020, amerikanska PATH och den amerikanska armén.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?