1515

Liten summa säkrad i fondskandal

Det kan dröja minst ett halvår innan de misstänkta i härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds överförs till Sverige från Storbritannien, där de greps.
Under tiden fortsätter jakten på spararnas pengar.

Bild:TT

Kronofogden har säkrat tillgångar värda omkring 24 miljoner kronor, som tillhör tre personer som misstänks för grovt bedrägeri kopplat till Falcon Funds. Det handlar bland annat om en lägenhet i centrala Stockholm och en exklusiv bil.

Vi fortsätter att leta, säger Mats Rosenqvist på Kronofogdens specialindrivningsenhet.

Tingsrätten har beslutat om kvarstad gällande de tre männen på vardera 84 miljoner euro, cirka 826 miljoner kronor.

Det motsvarar ungefär den summa av spararnas pengar som Pensionsmyndigheten säger har försvunnit från Falcon Funds.

Men det kan dröja länge innan en domstol prövar brottsmisstankarna.

I nästa vecka hålls nya förhandlingar i Storbritannien om att överlämna två gripna personer till Sverige, något de själva hittills har motsatt sig. Åklagare Arne Fors bedömer att processen kommer att ta minst ett halvår, vilket hänger ihop med hur det rättsliga systemet fungerar i Storbritannien.

Männen är häktade i sin frånvaro i Sverige, och greps i mitten av december. De är enligt utredningen två av huvudpersonerna i de misstänkta miljardbedrägerierna.

Båda männen, och ytterligare en person som befinner sig i Sverige och är belagd med reseförbud, misstänks för grovt bedrägeri mellan 2013 och 2016. En av dem misstänks också för grov penningtvätt.

Brotten är uppdelade i flera steg. Enligt åklagaren flyttades två miljarder kronor av pensionsspararnas pengar utan tillstånd från en fond till en annan 2013. De misstänkta ska senare ha fört Falcons Funds styrelse bakom ljuset, och plockat ut pengar från fonderna.

Fler personer tros ha varit inblandade i bedrägerierna, enligt Arne Fors.

"Det är personer som inte finns i Sverige, men det kan jag inte gå in på", säger han.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?